Börsen Förväntningarna på de amerikanska bolagen är lågt ställda inför rapportperioden som drar igång på fredagen. Det bäddar för positiva överraskningar, men fallhöjden är stor om kvartalssiffrorna gör marknaden besviken, enligt Nordeas chefsstrateg Johan Larsson.

Storbankerna Wells Fargo, Bank of America, JP Morgan och Citigroup inleder den amerikanska rapportperioden på fredagen. Strax innan klockan 13 blir Bank of America först med att öppna böckerna för 2022-års fjärde kvartal. 

På marknaden är förväntningarna lågt ställda, enligt Nordeas chefsstrateg Johan Larsson som förklarar att analytikerkåren kapat sina vinstprognoser under det senaste halvåret. 

I juni förra året väntade sig analytikerna att de amerikanska börsbolagens vinster skulle växa med 11 procent på årsbasis under fjärde kvartalet. Den siffran justerades sedan ned kraftigt till omkring 6 procent i höstas. 

Prognoserna har därefter skruvats ned ytterligare och nu räknar analytikerna med fallande vinster under perioden, fortsätter Johan Larsson.

– Just nu ser vinstestimaten ut att vara ganska konservativa och det öppnar för att bolagen än en gång överraskar positivt, säger han. 

Chefsstrategen påpekar att BNP-prognoser för fjärde kvartalet indikerar en tillväxt i den amerikanska ekonomin, vilket i sin tur talar för att bolagens vinster ökat. 

– Tittar man däremot på enkätundersökningar som ISM (inköpschefsindex, reds. anm.), signalerar det en lätt negativ vinstutveckling. Men historiskt brukar BNP-utvecklingen vara en mer tillförlitlig indikator, säger han

Osäkerheten som präglar marknaden i stort gör samtidigt ett avtryck i analytikernas resultatgissningar, enligt Johan Larsson. 

– Spannet är ovanligt brett, säger han och syftar på skillnaden mellan den mest pessimistiska och optimistiska vinstprognosen.

Lågt ställda förväntningar innebär dock att fallhöjden blir stor om resultatutfallen gör marknaden besviken, varnar Johan Larsson. 

– Om resultaten blir sämre än väntat indikerar det att inbromsningen gått snabbare än vad alla trodde på förhand, säger han. 

Han beskriver även marknadsutvecklingen från slutet av september som närmast ”unik” då börserna tjurrusat samtidigt som vinstprognoserna fallit kraftigt.

– Det gör ju också att det finns fallhöjd om rapportperioden blir en besvikelse, säger Johan Larsson.

Det som ändå bäddar för måttliga börssrörelser under rapportsäsongen är att aktiemarknaden blickar framåt, tillägger chefsstrategen.

– Konsensus på marknaden verkar vara att det blir ett utmanande första halvår, men att vindarna vänder under årets andra halva. Det behöver inte bli så, men det är inte ovanligt att börsen vänder upp sex till nio månader innan vinstestimaten gör det, vilket bygger på att börsen går före, säger han.

Raketstarten på börsåret 2023 tyder även på att marknaden positionerar sig för att ekonomin ”mjuklandar” efter förra årets kraftiga räntehöjningar, påtalar Johan Larsson. 

– Det påminner om utvecklingen i somras då börserna också gick upp. Många såg den uppgången som ett björnmarknadsrally och de fick också rätt, säger han med en brasklapp.