Allt talar för Grexit

Publicerad 2012-07-26 11:22

Eurokrisen Sannolikheten för att Grekland lämnar eurozonen 2013 ligger på 90 procent, enligt Willem Buiter, chefekonom på den amerikanska storbanken Citi.

Det var Buiter som i maj myntade uttrycket ”Grexit”, för att benämna det väntade euro-utträdet.

Buiter ser nu, enligt en färsk rapport, framför sig en fördjupad recession för hela eurozonen i år och nästa år.

”Vi tror nu att sannolikheten att Grekland lämnar EMU under de närmaste 12-18 månaderna är omkring 90 procent, upp från vår tidigare beräkning på 50-75 procent”, skriver Buiter.

Troligen inträffar det redan under de närmaste två-tre kvartalen, enligt Buiter.

Han räknar dessutom med att både Italien och Spanien till årsskiftet kommer att tvingas be om hjälp från IMF och övriga euroländer för att hantera sina statsfinanser. Därtill tror Buiter att banksektorerna i eurozonens krisländer, utan något större stöd från offentligt håll, kommer att gå igenom genomgripande omstruktureringar.

Grekland har identifierat besparingar för 11,7 miljarder euro i budgetarna för 2013 och 2014, vilket är villkor för att EU och IMF ska fortsätta stödja det krisdrabbade landet med utbetalningar av nödlån, rapporterar Reuters med hänvisning till en högt uppsatt källa på Greklands finansdepartement.

– Regeringen har färdigställt planen och kommer att presentera den senare i dag till de politiska ledarna, sade källan.

Greklands premiärminister Antonis Samaras väntas träffa ledarna för de andra två partierna i regeringskoalitionen senare på torsdagen.

Uppgiften kommer samtidigt som ECB-statistik visar hur grekiska företag och hushåll fortsatte tömma bankkonton i juni efter bankrusningen i maj.

Den privata sektorns insättningar i grekiska banker föll med 5 procent till 156,2 miljarder euro i juni, enligt ECB. Därmed har mer än en tredjedel av insättningarna i Greklands banker plockats ut sedan krisen började 2009.