Allt svårare finansiera mindre företag

Publicerad 2015-02-24 09:49

Finansiering Mer än hälften av alla mindre företagare uppger att det har blivit allt svårare att söka finansiering, trots att fyra av fem nya jobb skapas i mindre företag.

Organisationen Företagarna har nyligen genomfört en undersökning bland 1 200 enskilda företagare i Stockholmsregionen, genom att via sin egen Företagarnas finansieringspanel ställa frågor om företagens finansieringsmöjligheter.

Av de svarande uppger 56 procent att de har ganska eller väldigt svårt att få banklån eller annan finansiering till verksamheten.

Av de riktigt små företagen, med upp till fyra anställda, svarar två av tre att de har problem att få finansiering.

– Det är ju jättetråkigt för den enskilda företagaren som vill expandera sin verksamhet, men framförallt är det tråkigt för samhället eftersom fyra av fem jobb kommer i småföretag, säger Företagarnas vice chefsekonom Rebecca Källström i en kommentar.

Även statistik från ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, visar att det blivit allt svårare att finansiera företag med hjälp av banklån. Enligt bankerna beror det inte på företagens storlek, utan bedömningarna grundar sig helt och hållet på den enskilde företagarens återbetalningsförmåga.

När Sveriges Radios Ekot ställde frågor till företagare runt Stockholm blev bilden ännu dystrare. Många små företagare anser att det inte är någon idé att överhuvudtaget försöka få ett banklån till verksamheten.

– Det är allmänt känt att när det gällerdigitala innovativa bolag som Cruitway vill bankerna inte vill låna ut pengar. De tycker att det är för hög risk, säger Adrian Swartz, vd på Cruitway, till Ekonomiekot.

Finansieringsfrågorna blir nu en av de allra viktigaste framtidsfrågorna för Företagarna. Det meddelade Günther Mårder, Företagarnas tillträdande vd, när Nya Affärer intervjuade honom i veckan.

Entreprenörerna möter en helt annan verklighet än den som är rådande i finansbranschen. Det finns i dag inte pengar för de små företagen och entreprenörerna.

– Fyra av fem jobb skapas i dag av små företag, och kapital är en av de viktigaste komponenterna. Svensk ekonomi ser helt enkelt annorlunda ut i dag, säger han.