Tillväxtbolag som höjer utdelningen kan vi inte få nog av på börsen. Däremot kan värderingen bli för hög. Räknat på bioteknikbolaget Probis vinst på 2,39 kr per aktie under 2014 är p/e-talet efter dagens initiala uppgång 31, vilket ställer en hel del krav.
Å andra sidan växte försäljningen med 32 procent till 135 miljoner kr under 2014 och vinsten lyfte samtidigt med 45 procent. Så länge den genomsnittliga resultattillväxten i procent är minst lika hög som p/e-talet håller sig det så kallade PEG-talet kring 1 eller lägre. Det är som tumregel inte för dyrt då.
Att rörelsemarginalen stigit till imponerande 20 procent är också något som motiverar en hög värdering. Probis framgångsrika lanseringar i USA och Sydkorea var det som drev tillväxten 2014. Under 2015 kan det fortsätta då året inletts med en rekordstor order i just USA. Med lite tur kommer det under året även någon form av positiva nyheter från Probis kliniska studier.
Att utdelningen höjs från 75 öre till 85 öre innebär att direktavkastningen är 1,1 procent. Det är jämfört med många andra bolag magert, men en höjning lovar alltid lite gott och med Probis tillväxttal och värdering i övrigt kan vi inte räkna med särskilt mycket högre direktavkastning.
Genomsnittet av analytiker som följer Probi räknar med att vinsten ökar i år och 2016, om än i långsammare takt än ifjol. Efter 52 procents uppgång på tre månader har aktien passerat gamla rekordnoteringar. Börskursen har mycket momentum och bränsle att stiga vidare på, men särskilt mycket högre värdering borde det inte kunna bli. Små tillväxtbolag som Probi blir alltid mer lockande efter kursrekyler än just efter stora uppgångar.