Bostad Nu börjar allt fler svenskar återigen att köpa bostäder i Spanien. Den spanska bostadsmarknaden är het och hett är även svenskarnas intresse. Under tredje kvartalet i år köpte 793 svenskar en bostad i landet, vilket är den högsta noteringen sedan tredje kvartalet 2018, rapporterar Fastighetsbyrån.

Antalet bostadsaffärer i Spanien var under tredje kvartalet det högsta sedan 2008, enligt den spanska inskrivningsmyndigheten. Totalt såldes nästan 155.000 bostäder, vilket är drygt 12 procent fler än under det andra kvartalet i år.

Svenskarna nyvunna stora intresse för bostäder i solen gör att Sverige avancerar på listan över antal utlänningar som köper bostad i Spanien, och går förbi Italien.

– Ökningen av antalet bostadsaffärer befäster återhämtningen på bostadsmarknaden som helhet. Friheten att resa och de minskade restriktionerna påverkar marknaden positivt. Bland de utländska köparna är det intressant att tyskarna nu för först gången gör fler köp än britterna. Det är också roligt att vi svenskarna är tillbaka starkt och nu ligger på en femte plats före Italien i antal köp, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

Ur den nya statistiken framgår att bostadspriserna nu stiger med 2,61 procent under det tredje kvartalet.

Priserna ökar mer än genomsnittet längs kusterna och på öarna, och högsta ökningen är i Andalusien, där Costa del Sol är en favorit för utländska köpare.

– Intresset för hem i solen är stort och låga räntor gör att priserna går stabilt uppåt. Priserna ligger nu drygt 7 procent under rekordnivån från 2007 men är nästan 50 procent högre än de lägsta nivåerna 2014. Stark efterfrågan och höga prisnivåer kan vara attraktivt för säljarna men det kan också vara köpläge eftersom priserna sannolikt kommer att fortsätta stiga, säger Martin Posch.