Bostad  En allt hetare bostadsmarknad gör att andelen bostäder som säljs direkt via mäklaren utan publicering på bostadsajten Hemnet ökar. På flera orter handlar det om 30 procent av bostäderna som nu säljs utanför Hemnet, enligt mäklarföretaget Fastighetsbyrån.

När Fastighetsbyrån i sin återkommande mäklarpanel frågade sina mäklare hur stor del av bostäderna de förmedlar som säljs utan publicering på Hemnet svarar 66 procent att de förmedlar 1-20 procent av bostäderna utanför Hemnet och 31 procent över 20 procent. 10 procent av mäklarna säljer mer än 30 procent av bostäderna utanför Hemnet.

Andelen bostäder som på detta sätt säjs direkt av mäklarna har ökat kraftigt från när samma fråga ställdes i början av 2021. Då var det endast 9 procent som sålde 20 procent eller mer utanför Hemnet.

”När efterfrågan ökar hårdnar också konkurrensen om bostäderna till salu. Vi ser även en markant ökning av bostäder som förmedlas direkt via mäklaren utan bredare marknadsföring. Många upplever utbudet som litet men känner inte till den stora mängden som säljs utanför Hemnet. Det ställer höga krav på spekulanterna att vara på hugget”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar i ett pressmeddelande.