torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Yellen lyfte Wall Street

Publicerad: 12 februari 2014, 07:40

USA-börserna steg brett på tisdagen, efter att nye Fed-chefen Janet Yellen ingjutit optimism sedan hon indikerat att centralbanken ämnar fortsätta skala ner tillgångsköpen i takt med att ekonomin förbättras.

Ämnen i artikeln:

USA-börs

Nyhetsbyrån Direkt


På bolagsfronten gick cykliskt överlag starkt, bland annat med råvarubolagen som draglok.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde upp 1,2 procent på indexnivån 15.993, samtidigt som det bredare S&P 500 stärktes 1,1 procent till 1.820. Tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 1,0 procent till 4.191.

Omsättningen uppmättes till 710 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljarder på Nasdaq.

”Marknaden gillar att Fed är konsekventa, och vad vi hörde i dag är i linje med vad vi hört i månader. Avskalningen av obligationsköpen fortsätter, men fortsätter vara ett resultat av ekonomin i helhet, vilken sakta förbättras”, sade Steven Rees, chef för amerikanska aktier vid JP Morgan Private Bank, i en kommentar till Bloomberg News.

Janet Yellen sade att Fed kommer att fortsätta minska tillgångsköpen i dämpad takt. Hon menade vidare att även om arbetsmarknaden klart har förbättrats, så har den en lång bit kvar att gå.

Vidare i amerikanskt makrofokus var debatten kring skuldtaken, och representanthuset kommer att rösta under tisdagskvällen huruvida det kommer att höjas ytterligare eller inte.

På bolagsfronten var främsta sektor inom S&P 500 råvarubolagen, som tillsammans stärktes kring 1,4 procent. Metallproducenten Freeport-McMoran hörde till de mest lyckosamma med en uppgång på 3,0 procent.

United Steel gick framåt 2,1 procent, trots att Bank of America sänkt rekommendationen till sälj, från tidigare neutral.

Bland rapporterande bolag återfanns teleoperatören Sprint som steg 2,7 procent på börsen. Sprint redovisade en förlust för fjärde kvartalet, men som var lägre än väntat.

Verkstadsbolaget Ingersoll-Rand föll 3,1 procent efter att det kommunicerat en prognos för kommande kvartal vilken var under marknadens förväntningar.

Inom Dow Jones Industrial Average var flygplanstillverkaren Boeing främsta aktie med en uppgång på 2,4 procent. Även banken JP var klart på frammarsch med en uppgång på 2,1 procent.

Ensam aktie att tappa mark var nätverksbolaget Cisco Systems som retirerade 0,5 procent. Cisco väntas kvartalsrapportera efter onsdagens stängning.

På räntemarknaden tickade räntan på en amerikansk tioåring upp 6 punkter till 2,71 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera