torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Wall Street föll i sluthandeln

Publicerad: 18 december 2008, 07:00

De amerikanska börserna öppnade svagt på onsdagen men återhämtade sig och handlades tidvis upp. I sluthandeln föll dock indexen tillbaka ganska kraftigt. Finanssektorn pressade medan detaljhandel gick starkt.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Vid stängning hade Dow Jones fallit med 1,1 procent till 8.824, samtidigt noterades Nasdaq ned med 0,7 procent medan S&P 500 handlades ner med 1,0 procent.

Finans var den sämsta sektorn, Citigroup tappade 4,9 procent medan Bank of Amerika föll med 3,2 procent. Marknaden oroar sig för en ytterligare försämring av bankernas intjäning och för att Fed i och med tisdagens räntesänkning använt det mesta av sin ammunition för att få igång konjunkturen.

Även läkemedel gick svagt, Merck tappade 2,8 procent medan Johnson & Johnson backade med 1,4 procent.

Oljepriset rasade till de lägsta nivåerna sedan 2004. När golvhandeln stängde noterades oljan till 40:15 dollar per fat, det motsvarande en nedgång på 7,9 procent. Oljejätterna Chevron och Exxon Mobil föll med 2,7 respektive 2,5 procent.

Starkast av bolagen i konsument- och detaljhandelssektorn gick USA:s andra största varuhuskedja Macy som steg med hela 18,2 procent efter att bolaget meddelat att det ingått avtal om en kreditfacilitet på 2 miljarder dollar. Beskedet innebär att investerarna inte lägre behöver oroa sig för att Macy inte kan betala ett lån på 950 miljoner dollar som förfaller år 2009. Andra bolag i detaljhandelssektorn som stack ut på den positiva sidan var Home Depot som handlades upp med 1,6 procent och Nordstrom som steg med 6,5 procent.

Fordonsbolagen handlades upp. General Motors steg med 2,8 procent och var därmed den aktie inom Dow Jones som steg mest, Volvokonkurrenten Caterpillar adderade 1,9 procent. Morgan Stanley som rapporterade innan börsöppning vände en initial nedgång till en uppgång på 2,3 procent.

Morgan Stanley redovisade en förlust på 2,2 miljarder dollar eller 2:24 dollar per aktie för kvartalet. Det var betydligt sämre än det resultat om 0:34 dollar per aktie som analytikerna väntat sig, enligt Bloomberg News prognossammanställning med 16 medverkande analytiker.

Apple föll med hela 6,6 procent efter att bolaget meddelat att koncernchef Steve Jobs inte kommer att tala på Macworld Expo i januari, därmed avslutas en 11-årig tradition med Steve Jobs som huvudtalare. Ericsson stängde 1:01 kronor högre än i Stockholm.

Dollarn rasade med det mesta hittills gentemot euron på onsdagen i spåren av tisdagens räntesänkning. En euro kostade 1:44 dollar klockan 22.00, vilket kan jämföras med kursen 1:37 på tisdagseftermiddagen.

Även den 10-åriga räntan föll betydligt och noterades till 2,17 procent, vilket var 8 punkter lägre än på tisdagen.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera