lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Volvo Aero-affären klar

Publicerad: 5 juli 2012, 06:16

AB Volvo säljer dotterbolaget Volvo Aero till den brittiska verkstadskoncernen GKN. Priset uppgår, på skuldfri basis, till 6,9 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

Volvo

TT


Aktiemarknaden tog beskedet med ro. Aktien var upp med drygt 1 procent vid lunchtid på torsdagen.

Informationschefen på GKN säger att de har haft ögonen på Volvo Aero länge. I nuläget finns inga planer på inversteringar eller att dra ned på någon verksamhet.

Försäljningen väntas lyfta AB Volvos rörelseresultat för tredje kvartalet med cirka 200 miljoner kronor, och minska koncernens nettoskuld med cirka 5 miljarder kronor, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

För GKN är affären med Volvo Aero en gammal dröm som äntligen blir verklighet. När så AB Volvo öppnade för att sälja var man inte sen att anmäla sitt intresse. För de anställda på Volvo Aero i Trollhättan och på andra ställen är köpet goda nyheter, anser Fox.

– De kommer nu till ett företag som i hög grad koncentrerar sig på aerospace-sektorn, de blir del av en stor verksamhet, säger Chris Fox, informationschef för GKN till TT.

Några planer på att stänga någon enhet i Sverige eller dra ner på verksamheten finns inte, enligt Fox.

– Varför satsa så här mycket pengar för att sedan stänga? undrar han.

– Det är Volvo Aeros styrka vi vill ha.

Några omedelbara planer på att investera i den svenska delen finns inte heller, enligt Fox.

– En av de bra sakerna med Volvo är att de investerat rejält i den här verksamheten och rustat inför en marknad som vi kommer att få se öka i takt med att allt fler passagerarplan byggs.

”I GKN får Volvo Aero en ägare som kan ge bolaget bästa möjliga förutsättningar för att utvecklas vidare inom sin bransch”, säger Volvochefen Olof Persson i pressmeddelandet.

AB Volvo har sedan slutet av förra året sökt efter en ny ägare till Volvo Aero, som är Volvokoncernens verksamhet inom flygmotorer. Diskussioner har, enligt Olof Persson, förts med ett antal potentiella köpare.

Enligt honom förbättrar affären Volvos möjligheter att ytterligare renodla och utveckla kärnverksamheten, kommersiella fordon.

GKN har 45 000 anställda i över 30 länder och är underleverantör till bland annat fordons- och flygindustrin. Koncernen omsatte i fjol motsvarande cirka 63,5 miljarder kronor, enligt Volvo.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera