måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vinstmiss från Intrum

Publicerad: 27 april 2023, 05:05

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kredithanteringsbolaget Intrums justerade rörelseresultat uppgick till 1.068 miljoner kronor i det första kvartalet 2023. Väntat var ett justerat rörelseresultat på 1.388 miljoner, enligt Infronts sammanställning av fem analytikers prognoser.

Ämnen i artikeln:

Intrum

Nyhetsbyrån Direkt


Rörelseresultatet blev 919 miljoner kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 1.317 miljoner kronor. Nettoresultatet blev 23 miljoner kronor mot förväntade 383 miljoner.

Nettoomsättningen uppgick till 4.525 miljoner kronor, att jämföra med analytikersnittet på 4.455 miljoner kronor.

Kredithanteringsföretaget Intrums resultat för det första kvartalet 2023 belyser de ekonomiska och operativa utmaningar som Intrum möter i marknaderna där bolaget verkar, uppger vd Andrés Rubio i rapporten där han aviserar ett kostnadsbesparingsprogram på 0,6 miljarder kronor.

”Trots konsumenters minskade disponibla inkomster och våra operativa utmaningar, ökade intäkterna inom Servicing med 2 procent jämfört med förra året, och vi inkasserade i linje med våra förväntningar på våra investeringsportföljer. Jag är dock inte nöjd med det nuvarande resultatet eller den senaste tidens betydande ökning av icke-produktionsrelaterade kostnader, både centralt och lokalt, och därför inleder vi i dag ett kostnadsbesparingsprogram på 0,6 miljarder kronor”, meddelar Intrum-chefen.

De återkommande besparingarna ska realiseras under 2023.

För centraliserat – nu väntar en tillbakagång

Företaget uppger sig ha kommit fram till att ONE Intrum har varit för långtgående i att centralisera ledningen såväl som driften av verksamheten, även om Intrum har dragit betydande fördelar av centraliseringen, heter det samtidigt.

”Jag tror på en mer balanserad affärsmodell i avseendet global vs lokal, där fördelarna med centralisering utnyttjas samtidigt som våra lokala team, som har direkt kontakt med våra uppdragsgivare och kunder, får mer inflytande”, säger Andrés Rubio.

Intrum har mot denna bakgrund nyligen justerat sin ledningsstruktur i enlighet med de nya verksamhetsområdena (Servicing och Investing) och de geografiska marknaderna (norra, mellersta och södra Europa samt taktiska marknader).

I dagens utmanande miljö ser Intrum samtidigt en ökande efterfrågan på bolagets tjänster, vilket framgår av ökande tillgångar under förvaltning (AUM) och en betydande positiv utveckling av årligt kontraktsvärde (ACV) för det första kvartalet på 288 miljoner kronor, framhåller Andrés Rubio.

”I linje med tidigare kommunikation anpassar vi vår investeringstakt. De totala investeringarna under kvartalet, som landade på 1,7 miljarder kronor, blev emellertid något högre än förväntat jämfört med förra året, på grund av en engångstransaktion i Spanien på 910 miljoner kronor som överfördes från 2022. Den genomsnittliga förväntade avkastningen på de investeringar (ROI) som gjordes under kvartalet var 16 procent, vilket återigen belyser de högre avkastningsnivåerna som finns tillgängliga på dagens marknad”, skriver Intrum-chefen-

I slutet av det första kvartalet ökade Intrums skuldsättningsgrad till 4,2 gånger.

”Målet för skuldsättningsgraden är oförändrat på 3,5x och ska uppnås så snart som möjligt”, uppger Andrés Rubio.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera