söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vinsthemtagningar tynger börsen

Publicerad: 26 augusti 2009, 12:42

Stockholmsbörsen hade efter lunchtimmen hamnat på dagslägsta nivåer och dagens inledande uppgångar var därmed som bortblåsta.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Eniros aktie kastade in handduken efter tidiga uppgångar och vinsthemtagningar straffade de cykliska bolagen, medan New Wave fortsatte att rida på vågen efter gårdagens besked om ny finansiering.
SIX Generalindex var klockan 14.12 ned 1,0 procent till 268 medan OMXS30-index tappade 1,1 procent till 906. Omsättningen var 7,4 miljarder kronor.

Stockholmsbörsen gick sämre än de ledande europeiska börserna, vars index dock också noterades på minus.

– Sverige går sämre än omvärlden, det känns som om vi är mer volatila nuförtiden. Jag tror ändå att det balanseras under eftermiddagen och min bedömning är att vi kan komma upp igen, säger en mäklare till Nyhetsbyrån SIX.

Alfa Laval, Atlas Copco och Sandvik placerade sig långt ned med nedgångar på över 3 procent vardera. På motsatt sida hamnade sig Nokia som avancerade 3,3 procent till 92,10 kronor.

– Vi ser helt klart vinsthemtagningar främst i cykliska aktier, säger mäklaren vidare till Nyhetsbyrån SIX.

Eniro kvartalsrapporterade före öppning och det justerade resultatet mätt i EBITDA landade på 478 miljoner kronor, alltså strax under analytikernas förväntningar som låg på 495 miljoner kronor. Enligt Carnegies analytiker Martin Arnell var det lite i rapporten som överraskade, förutom att bolaget tidigare än väntat nått målet för skuldsättningen. Men från att ha avancerat 6 pocent på förmiddagen backade Eniro och noterades 0,9 procent lägre på 34,70 kronor.

New Wave rusade 17 procent i spåren av tisdagens besked om ett nytt finansieringsavtal och minskad skuldsättning, vilket nu antas minska risken för nyemission.

Klädkedjan RNB tappade 2,2 procent till 6,65 kronor efter att ha slagit till med en riktad emission och en företrädesemission om totalt 315 miljoner kronor. RNB:s VD Mikael Solberg upprepade beskedet om att innevarande räkenskapsår är ett ”förlorat år” men att det blir bättre framöver.

– Det här året (2008/2009) har gått åt att städa upp och lägga grunden för något bra och jag känner mig komfortabel om att nästa verksamhetsår kommer vara väldigt bra jämfört med i år, sade Mikael Solberg vid onsdagens presskonferens.

Mekonomens VD Håkan Lundstedt lät i förbindelse med rapportsläppet optimistisk om utvecklingen under hösten. I en intervju med Nyhetsbyrån SIX sade han efter rapportsläppet att bolaget har stärkt sin position på marknaden. Marknaden lät inte lika övertygad och sänkte aktien 3,2 procent till 120 kronor.

Electrolux backade med press av en sänkt rekommendation av Affärsvärlden. Mycket är redan inprisat i kursen och det är bättre att fånga upp aktien på rekyler ned mot 120 kronor, skriver tidningen. Aktien var ned 3,4 procent till 144,60 kronor.

Meda fick en köprekommendation av Affärsvärlden. Nya produkter kan skapa kraftigt ökad försäljning med bättre lönsamhet, bedömer tidningen som vidare tycker att aktien är köpvärd upp till 75 kronor. Aktien var oförändrad på 58 kronor.

Värmeproduktsbolaget Nibe steg 4,6 procent till 68,50 kronor på en köprekommendation från Affärsvärlden. Bolaget har klarat lågkonjunkturen bra och det råder fortsatt intresse för värmepumpar, tycker tidningen och höjer riktkursen till 72 kronor från 61.

Från amerikanskt håll väntas siffror på försäljning av nya hus klockan 16.00 och en halvtimme senare kommer den alltid viktiga statistiken på utvecklingen i de amerikanska oljelagren.

Nyhetsbyrån SIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera