söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Veckans första aktietips

Publicerad: 5 maj 2008, 07:59

Börsveckan rekommenderar köp av bland annat IFS, Jeeves och Profilgruppen i veckans färska nummer. Samtidigt får Geveko får numrets enda säljrekommendation.


MA

Magnus Alfredsson


Jeeves värdering har sjunkit rejält under den senaste tiden och aktien framstår nu som köpvärd. Även om man av konjunkturhänsyn antar en ganska defensiv syn på bolagets intjäningsförmåga i år och räknar med en tillväxt på 8 procent och en rörelsemarginal på 13 procent blir p/e-talet cirka 11 eller 9 justerat för kassan.

Det är inte högt för ett bolag med en betydande del förutsägbara och återkommande intäkter. Lägg till bolagets goda historik med positivt rörelseresultat de senaste sex åren och aktien kan vara köpvärd.

Däremot är det ingen brådska med Proact. Bolaget redovisar bra resultat, har en stark balansräkning och insiders köper, men p/e 12 på dagens kurs är inte direkt billigt, speciellt med tanke på att Proacts ”bräckliga” historik. Börsveckan avvaktar.

IFS har kommit med två rätt bleka rapporter i rad nu, samtidigt som nya och mer ambitiösa mål lanserats. I stort sett kvarstår dock Börsveckans argument för att köpa aktien eftersom bolaget har en förbättringspotential i verksamheten som värderingen inte tar höjd för. Börsveckan behåller således köp men medger att det är mer den låga värderingen än bolagets kvaliteter som övertygar, och tillägger att det kanske vore det bästa om IFS köptes upp av en större aktör.

G&L Beijer ser inga tecken på att konjunkturen är på väg att mattas och skördar nu frukterna av de senaste årens förvärv. Aktien är dock inget givet köp och Börsveckan avvaktar med rekommendation.

Geveko, tidigare investmentbolag numera rörelsedrivande företag med vägmarkering som huvudsysselsättning, kunde gå bättre. Osäkerhetsfaktorer som stigande råvarupriser och väderförhållanden kan störa utvecklingen. Som investmentbolag tyckte Börsveckan att Geveko var en säljrekommendation och i nuläget gillas inte den rörelsedrivande verksamheten mycket bättre. Sälj kvarstår alltså.

Profilgruppens marknadsutsikter är osäkra i år men bolaget är välskött och på sikt kommer de ansträngningar som ledningen gör för att förbättra lönsamheten bära frukt. Uppsidan känns högre än nedsidan, summerar Börsveckan.

Tickets kursutveckling har minst sagt varit guppig de senaste åren. Börsveckan räknar med en svagare resemarknad i år. Givet den positiva utvecklingen i Norge hamnar dock prognosen på att bolaget kan leverera ett resultat per aktie om 1:50 kronor för 2008, vilket indikerar ett p/e-tal på 9. En rabatt gentemot börsen som Börsveckan tycker är motiverad.

I en analys av Lappland Goldminers konstaterar Börsveckan att lönsamhetsstudien för Fäboliden inte övertygande så mycket och nu väntar extrainsatser för att visa guldhalten i projektet är större än den ser ut. Det ska dock noteras att Lappland Goldminers har rasat 30 procent sedan Börsveckans säljråd för bara en månad sedan och även om succé för bolaget är långt ifrån säkert är inte säljläget lika givet som tidigare.

First North-noterade Opus Produx har i det tysta levererat både fin tillväxt och lönsamhet. Bolaget har också slagit sig in på den amerikanska marknaden genom förvärvet av Systech och en riktigt bra vinst ligger i korten för nästa år. Det kan motivera ett köp av aktien men den investeringen måste anses so riskfylld. Den lite mer försiktige avvaktar bolagets rapport 5 maj samt utfallet i företrädesemissionen.

Bland storbolagen får Teliasonera rekommendationen köp. Aktien har lyfts väsentligt av France Telecoms flört och även om det inte blir bröllop kan Teliasonera försvara dagens värdering på egna meriter.

Börsveckan behåller köprådet på Scania även om den skriver att Volvo har seglat upp som en intressantare investering inom sektorn.

Trelleborgs värdering har hämmats av stigande råvarukostnader och en stor exponering mot bilindustrin. Börsveckan tror dock på en vändning och behåller aktien i sin portfölj.

(Nyhetsbyrån Direkt)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera