torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vd: Nyemissonen var ett feltänk

Publicerad: 8 juni 2010, 08:16

Med facit i hand var den tidigare föreslagna nyemissionen ett feltänkt då pengarna behövs omgående, vilket nu kommit till stånd med hjälp av storägaren Öresund, säger HQ Banks tillförordnade vd Stefan Dahlbo till Nyhetsbyrån Direkt.

Ämnen i artikeln:

HQ

– Vi kan konstatera att det tyvärr var lite feltänkt med att lägga emissionen så att vi ska forcera avvecklingen nu, men att pengarna som ska möjliggöra det inte kommer in förrän månadsskiftet juli/augusti. Med facit i hand kan man konstatera att balansräkningen behöver stärkas direkt för att möjliggöra den flexibiliteten, därav den här transaktionen, säger Stefan Dahlbo.

Utöver det underskattades även behovet av tydlighet i prospektet inför tidigare föreslagna emission.

– Man vill skriva det per idag – innan vi verkligen avvecklat mer av portföljen. Då är en stor del av osäkerheten kvar och prospektet blir svårare att skriva, säger han.

Lösningen där HQ säljer fondverksamheten till Öresund och genomför en större nyemission längre fram, både för att säkra bankens stabilitet och för att möjliggöra ett återköp av HQ Fonder, var en av många olika alternativ banken tittat på.

– Det här är den bästa lösningen vi hittat och det är också mycket för att vi har en stark huvudägare. Vi har nu en option som löper till mars nästa år där vi har rätten att köpa tillbaks fonderna till liknande villkor, säger Stefan Dahlbo.

Att fonddelen säljs tillfälligt medför ingen större påverkan i bankens dagliga arbete, menar han.

– Bara för 4-5 år sedan var fonderna ett särnoterat bolag. Det drivs separat inom ramen för HQ-kocernen och samarbetsavtalen fortsätter, säger Stefan Dahlbo.

Förlusterna inom den forcerade avvecklingen av tradingen summeras till 297 miljoner kronor ”hittills under det andra kvartalet”, upp från cirka 200 miljoner per den 26 maj, där kostnaderna dels ”bedöms ha ökat och dels uppkomma tidigare”.

– Det är klart att marknaden fortsatt att vara volatil, men framförallt är det forceringen. Flexibiliteten att kunna genomföra den är en väldigt viktig aspekt. Under den senaste veckan har jag insett hur viktig snabbheten är för resten av verksamheten. Då blir den här osäkerheten betungande, som en våt filt, säger Stefan Dahlbo om ordvalen i pressmeddelandet.

Han upprepar även vad bankens tidigare vd, Mikael König, sagt, att HQ har arbetat proaktivt mot Finansinspektionen i frågan, och att FI inte haft några synpunkter på HQ:s upplägg.

– Proaktivitet betyder att vi har identifierat problem och kommunicerat en lösning på dem, säger Stefan Dahlbo.

Nyhetsbyrån Direkt

Direkt publicerat:2010-06-08 09:55:26

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera