måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Växande hopp om att vändningen är här

Publicerad: 15 april 2009, 08:47

Börsen rusar när allt fler sneglar mot en bestående vänding till hösten. Men först ska börsföretagen berätta om vårens affärer.

Ämnen i artikeln:

Veckans börskrönika

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Stockholmsbörsen inleder veckan med ytterligare ett övertygande kliv upp. Det är kraftfullt steg som kommer samtidigt med att floden av kvartalsstatistik släpps på med nyheter som både kan hjälpa och stjälpa. Aktiehandeln visar att viljan till positiva tolkningar växer sig allt starkare.

På så vis följer börsen den gamla påsklegenden om återuppståndelsen. När handeln öppnade på tisdagen efter helgerna flög de omsatta aktiernas index OMXS30 upp mer än 3 procent. Allt mer tyder på att en övertygande del av aktiva placerare är inriktade på fortsatt uppgång.

Indexet noteras nu väl över de tidigare motståndsnivåerna kring 700. Det är också över dess fallande trendlinje, mätt som 200 dagars medel, vilket är rätt väg för bör jan på en varaktigare vändning. Uppgången från lägsta nivån i mars är över 20 procent, men erfarenhetsmässigt vet vi att det snarare brukar handla om 50 eller 100 procent i samband med en björnmarknad väl vänder.

Är vi rätt nu finns alltså mer att hämta. Viljan finns och har stärkts, men backas också upp av realekonomiska mått som kan förebåda en vänding i den amerikanska ekonomin till hösten.

– På sistone har vi sett tecken på att det skarpa fallet i ekonomisk aktivitet kan ha bromsat, sa centralbankchefen Ben Bernanke i ett tal på tisdagen, och hänvisade bland annat till byggande och försäljning av bostäder samt konsumtion inklusive försäljningen av nya bilar.

Det tummått som i efterhand brukar visa sig stämma är att börsen vänder ett halvår före den reala ekonomin, plus minus någon månad. Även om det också kan rymma bakslag vill allt färre stå utanför när det bär iväg.

Förhoppningen är att företagens hårda spartag tillsammans med bantade lager bäddar för en rivstart när aktiviteten väl återvänder med nya order.

Det innebär också nytt intresse för tidigare hårt nedpressade aktier som är beroende av konjunkturen och finansbranschen. Bland aktierna på Privata Affärers lista har exempelvis Handelsbanken rusat upp 35 procent på en månad och närmare 65 procent sedan botten i mars. Oriflame, Avanza, SKF, Rejlers och Clas Ohlson har allt gått upp 20 procent eller mer på en månad.

PA-portföljen som speglar Privata Affärers syn på risk och marknad minskade i senaste utgåvan av Placeringsguiden kassan och tog in Investor och ABB. Båda aktierna bröt på tisdagen upp genom sina fallande trendlinjer, rätt väg för en vändning.

Stockholmsbörsens explosiva utveckling är mer lik tillväxtmarknadernas börser än västvärldens mer dämpade rörelser. Men även USA-börsen ser ut att vara på rätt väg, med indexen S&P500 omkring 850 och Dow Jones Industrial vid 8 000.

Gläd jan de nog har också de första företagsrapporterna slagit förhandstipsen. Senast IT-jätten Intel, världens största chiptillverkare, som redovisade en bättre vinst än väntat och deklarerade att det värsta ser ut att vara över. Även om ledningen inte vågar sig på någon prognos för det nu påbörjade andra kvartalet, vilket kom som smolk i glädjebägaren.

Humöret sänktes också något av att detaljhandelsförsäljningen i USA inte var lika uppåt som i februari, utan istället minskat drygt en procent i mars. USA-börserna steg inte som Stockholmsbörsen under tisdagen, vilket lär dämpa humöret när handeln öppnar i Stockholm på onsdagen.

Under dagen lämnar Investor sin kvartalsrapport, medan H&M redan har rapporterar försäljningssiffror för mars som var svagare än väntat.

FREDRIK LINDBERG, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera