torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Var försiktig på börsen”

Publicerad: 2 september 2011, 09:08

I dagens aktiechatt uppmanade Privata Affärers Marcus Hernhag läsarna att vara försiktiga på börsen. Han gav också sin syn på den uppåtrekyl vi sett under den senaste tiden.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

JP

Joakim Petersson


moderator: God förmiddag allesammans! Marcus Hernhag sitter laddad och beredd vid tangentbordet så vi sätter igång.

Peter Z
: Hej Marcus hur går börsen närmsta 2 åren tror du långsiktigt fallande trend eller en kraftig dipp i höst.mvh Peter
Marcus: Hej! Man kan väl säga som så att jag räknar med lägre börsbottnar framöver, även om jag inte vet när de kommer. Det är många makroindikatorer som pekar nedåt just nu, så man ska nog vara försiktig på börsen.

Maja
: Tror du att börsen fortsätter uppåt i höst?
Marcus: Upprekyler lär det bli, men den långa trenden är tills vidare nedåt.

Therese
: Har lite funderingar på att köpa abb aktier. Tror du att de kommer att stiga eller kan du rekommendera någon eller några andra aktier. har ericssonb aktier. är det läge att sälja eller tror du de kan komma upp till 90 kr som de stod i innan det rasade?
Marcus: Ericssonaktien har pendlat mellan 50 och 95 kr i flera år nu, och kan säkert studsa upp över 80 kr om det blir en bra kvartalsrapport. ABB är stabila och bra, verkstad som tjänar på satsningar mot så kallad grön/ren energi. Sett på 5 års sikt är ABB ett bra innehav, och de kan nog studsa upp även på kortare sikt.

ulla-britt
: jag har aktier i loomis och securitas. är det dags att sälja
Marcus: Loomis underliggande verksamhet går bra, så behåll dem. Securitas är det lite mer si och så med, vi har dem inte kvar på köplistan längre.

Gillis
: Hej Marcus. jag äger bla volvo aktier. och om man tittar på raporterna och nyheterna om Volvo så ser de mycke bra ut, I ett normalläge på börsen hade aktien gått upp. Men istället har den gått ner ca 30% i år. Jag har en tanke att gå in och handla Volvo innom en vecka, Och jag har inget penga behov på lång sikt. De bör väll va en bra affär, Eller tror du att jag har fel, Tycker du att de finns bättre bolag att sattsa på i samma branch
Marcus: Hej! Volvo är en favorit i fordonsbranschen. Det finns en rimlig chans att de rekylerar upp under hösten. Volvos höga konjunkturkänslighet och svängiga aktie gör att risken är hög. Det går inte att utesluta bättre långsiktiga köplägen under det närmaste året eller så.

Marianne
: Hej Marcus, vad menar man när man säger att man handlar en aktie med rabatt?
Marcus: Hej! Oftast handlar det om ett förvaltningsbolag där börsvärdet är lägre än substansen (alltså nettotillgångarna) i bolaget. Man kan också i andra bolag jämföra aktien/börsvärdet med vad man egentligen tycker det borde vara värt och säga att det är rabatt på aktien.

Stig
: Hej Marcus Vad har hänt i Morphic finns det nå substans för denna rusning ? Även sorgens företag PA recors värkar röra sig kan man gå in i dessa ? ha eb n bra dag
Marcus: Hej! PA Resources har hittat lite fler kolväten än väntat, så där kom det en positiv nyhet äntligen. Men det återstår att se om de kan få fart på produktionen. I Morphic vet jag i nuläget inte vad som förklarar uppgången.

Camilla
: Hej Marcus! Jag gillar din still. Mina aktievärde har sjunkit ner 25% i år. Jag ska inte röra på de redan har sjunkit mycket liksom Björn Borg, Impact cotings men ska jag sälj något av Industri och Sandvik i o m jag har vinst ändå just nu? På SEB har jag vinst bara 1% ska jag behålla eller sälj eller passa på att köpa? Just nu vågar jag inte att köpa mer aktie t ex Volvo eftersom man tror att raset är nära nu. Min taktik är att vänta lite till kanske höjer mer aktierna men det kan hända att rasa med en sekond. Vad tycker du?
Marcus: Hej! Är du nervös för fortsatta aktieras ska du kanske sälja lite grann. Ta det med hög risk, kanske Sandvik om de går upp och Impact som har svag historik. Då har du dessutom kapital att fyndköpa med om börsen fortsätter ned framöver, vilket är tröst när ens aktier minskar i värde.

Carin
: Hej Marcus! Vad tror Du om Orc Group på några års sikt? Sälja eller behålla? De har gått ned 57,7% sedan jag köpte dem. Funderar på att köpa Balder, är det läge nu, tror Du? Uppskattar Dina råd mycket!
Marcus: Hej! Orc har fortsatt problem, men när det vänder för dem och handeln på börsen samtidigt ökar långsiktigt kan de lyfta. Men det kan dröja. Balders Preferensaktier äger jag själv lite grann av, de lovar 8% i direktavkastning vilket känns helt okej…

Mattias
: Hej Marcus! Lyckades för en gång skull att ”tajma rätt” och sälja av många innehav innan sommarens nedgång. Sitter nu och funderar på hur pengarna ska återinvesteras. Vad tror du om en portfölj innehållandes Connecta, Ratos, SHB och Volvo? Sitter även och funderar på Eniro (som en större chansning) eftersom den aktien tappat dryga 80 % från kurser runt 93 kr. Vågar man det? Tack för en grym chat!
Marcus: Hej! Eniro har gått ned av bra anledningar, deras gamla kassako telefonkatalogerna är döende. Connecta, Ratos, SHB och Volvo är bra bolag, frågan är bara tajmingen. Det känns inte bråttom att investera allt nu. Om lågkonjunkturen är på väg kommer företagens resultat att påverkas, men vi kan ännu inte ens ske skymten av det. Då är det inte bråttom att köpa, men om vinsterna och börsen rasar nästa år lär det vara ett bättre långsiktigt läge.

Tommy
: Hej Marcus! Senaste veckan har börsen gått upp ca 6%. Har det påverkat den långa trenden?
Marcus: Hej! Nej, det är bara en upprekyl än så länge. Skulle det däremot gå upp så börsen står på plus i år vore det annorlunda.

Jonas
: Hej Kungen! Jag har bl.a. Trelleborg i min portfölj som nu är ned ca 30 procent. Sälja eller behålla? minst fem års sparhorisont så jag behöver inte pengarna idag.
Marcus: Hej! Inom fem år har säkert Trelleborgaktien åtminstone en kort period stått högre än vad den gör idag. Men osäkerheten på kort tid är hög nu när konjunkturen viker… och aktiens trenden är ned…

Mimi
: Hej! Vilken är mer lönsam utifrån ett 10-15 års perspektiv, att köpa fastighet eller att köpa aktier/fonder? TACK!
Marcus: Hej! Rent teoretiskt ska aktier vara mer lönsamma eftersom risken är högre. Men oavsett tillgångslag är valet av investering viktigt. Det lönsammaste och bästa är att köpa de tillgångar man kan bäst och som man trivs bäst med att äga.

Per
: Hej Marcus, Kommer Placeringsguiden att göra någon förändring i PA-portföljen i kommande
nummer?
Marcus: Hej! Svar ja.

Kalle p
: Hej! Vad tror Du om Ericssons framtid??
Marcus: Hej! Utvecklingen när det gäller de ökade datamängderna på nätet är mycket spännande. Mobilt internet kräver allt bättre basstationer för att all data, och här börjar Ericsson tjäna allt mer. Men konkurrensen från Kina är fortsatt hård och teknikutveckling är av naturen svår att prognostisera.

Kenneth
: Hej Marcus Är Swedbanks preferensaktie en hyfsad invenstering?
Marcus: Hej! Om det inte blir någon ny finanskris eller recession är Swedbank en bra investering. Men det många mörka moln på himlen just nu…

Tommy
: Senaste veckan har det talats mycket och tvära inbromsningar i ekonomin på grund av den antågande lågkonjunkturen. Samtidigt har börserna gått upp en hel del. Jag vet att börsen alltid ligger lite före konjunkturen, men inte är det väl redan dags för uppgång när vi ännu inte hamnat i lågkonjunkturen?
Marcus: Det är riktigt tänkt. Börsen rekylerar upp helt naturligt, och lite konjunkturstatistik som inte varit fullt så dålig som förväntat har hjälpt till. Tyvärr så är det därför nog inte redan dags för börsen att räkna in en kommande högkonjunktur.

Lena
: Genom stopploss såldes Bilia, Fred Olsen energi NCC Sandvik SCA Scania Seb Skanska SSab B Swedbank, Telia Sonera. Jag sålde även Getinge för 161,2 kr Vilka är värda att köpa tillbaka? Har också funderat på att köpa Ratos, Betsson o Uniflex. Ska jag gå in nu eller vänta?
Marcus: Bilia och Betsson kan du kanske köpa ett par små poster i. Men utifrån de varningssignaler som kommer när det gäller börsen och konjunkturen är inte bråttom för det majoriteten av ditt kapital. Vänta därför med de flesta aktier du tänker köpa.

Åsa
: Blir beskattningen på kapitalförsäkrningen från 2012 så illa så att det inte lönar sig att handla med aktier här?
Marcus: Nej, men det blir mindre lönsamt.

S.A.
: Tjena! Sitter med en portfölj bestående av Betsson, Investor, Kinnevik, Dibs, Tele2, HM, SCA, Orexo,Nordnet. Hur verkar det på 10-15 år? Är det någon idé att försöka sälja av innan man tror det faller för att sedan köpa in sig igen, om man placerar på lång sikt? MVH
Marcus: Hej! Det verkar som en bra portfölj på så lång sikt. Ska du sälja av, sälj lite grann så du har kapital att fyndköpa för om nedgången fortsätter. Men för riktigt långsiktiga som du kan det vara skönt att slippa försöka tajma börsen, så kasta inte stora delar av besparingarna in och ut från aktiemarknaden.

Togga
: Hej, angående alternativa placeringar till aktier samt diversifiering: vad tror du om råvaruprisernas utveckling framöver? Det känns som om råvarorna korrelerar ganska väl med aktiernas utveckling, vilket de ju inte ska göra enligt skolboken!? Ska man undvika olja och metaller och satsa på livsmedel istället för att diversifiera?
Marcus: Hej! Ädelmetaller och livsmedel korrelerar minst med börsen, så det är nog där du ska diversifiera. Oljan är däremot mycket konjunkturkänslig. Råvaror är inne i en uppåtgående megatrend, men precis som 2008-2009 kan naturligtvis priset rasa tillfälligt. Långsiktigt tror jag på råvaror framöver, men är osäker för det kommande året.

Gösta
: Sitter med ett gäng aktier i MQ. Jag har trots att de backat en del ganska stor tilltro till aktien med tanke på deras finansiella ställning. Vad tror du om MQ?
Marcus: Privata Affärer har köpråd på MQ. Förhoppningsvis har trenden vänt för bolaget.

Emma H
: Hej! TGIF! Det är flera minusposter i min aktieportfölj, så tanken gnager ständigt – sälja eller behålla, eller ev köpa mer. De största minusen är beträff Alliance Oil, JM, Skanska och SSAB. Vad tror du om dessa företag på kortare eller längre sikt? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Jag tror inte så särskilt mycket på någon av de aktierna faktiskt. Privata Affärer har inget av bolagen bland köpråden just nu. Främst SSAB innebär hög risk om konjunkturen mattas… Om du ska sälja är det kanske där du ska börja.

Kurt
: Hej! Kanske detta är en för naiv fråga som inte passar att ställa. Men om nu börsen gått ner med x antal miljarder var finns dessa miljarder någonstans eller har dom aldrig funnit?
Marcus: Hej! Pengarna har aldrig funnits som sedlar och mynt, utan som ett marknadsvärde. Det är marknadsvärdet som förändrats. Man ska komma ihåg att bara för ett bolag eller en börs har ett visst värde, finns det inte nödvändigtvis någon som har råd att betala och köpa hela alltihop.

moderator
: Det var allt vi hann med i dag. Marcus är tillbaka nästa fredag. Trevlig helg!

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera