tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vänta ett tag till

Publicerad: 11 maj 2011, 13:47

Det var inte ens ett halvår sedan Moberg Derma fick vända i börsdörren. Vi är nästan lika skeptiska den här gången.

Ämnen i artikeln:

VA aktietips

JB

Jill Bederoff

jill.bederoff@di.se


Peter Wolpert hoppas på 74 miljoner i emissionen. Den förra på 140 miljoner misslyckades. Yvonne Åsell/SCANPIX

Till skillnad från förra gången, strax före jul, har Moberg Derma bäddat väl och kommer att lyckas ta sig in på börsen. Emissionen är bantad till 74 miljoner kronor varav 64 miljoner redan är garanterade via teckningsförbindelser. Vid förra försöket i december var planen att ta in 140 miljoner kronor.

Priset för aktierna i emissionen har samtidigt sänkts till 29 kronor från det tidigare intervallet på 37–45 kronor. Det är en rabatt på cirka 30 procent och ger ett beräknat börsvärde på 263 miljoner kronor.

Bolagets produkter och utvecklingsportfölj ser intressant ut och sedan förra försöket har risken dessutom minskat en aning. Dels har nagelsvampspreparatet Nalox/Emtrix lanserats med framgång i Norden, dels har bolagets viktigaste utvecklingsprojekt MOB-015, som liksom Nalox/Emtrix behandlar nagelsvamp, avancerat in i kliniska fas II-studier.

Moberg Derma producerar Nalox/Emtrix som sedan säljs av bolagets distributörer, hittills främst Antula som numera ägs av Meda. Fram till i dag har Moberg Derma fått order på drygt en halv miljon enheter. Även om produkten snabbt tagit en marknadsledande position är det svårt att veta hur tillväxt och lönsamhet kommer att utvecklas på lite sikt.

Det är främst Nalox/Emtrix som ska bära ansvaret för att ta Moberg Derma till målet om en kassaflödespositiv verksamhet 2013. Tillfälliga intäktsströmmar kan också komma från utlicensieringar av de projekt som finns i utvecklingsportföljen, tre till antalet.

Men troligen gör vd Peter Wolpert samma misstag som många andra i life science-sektorn gjort. De flesta kassaflödesprognoser är alldeles för optimistiska. Moberg Derma räknar med att den nuvarande emissionen räcker för att driva bolaget fram till att det blir kassaflödespositivt. Det tror inte VA.

Trots att erbjudandet på 29 kronor per aktie innebär en rabatt jämfört med erbjudandet i december, och trots att Moberg Derma i mars genomförde en emission på 12 miljoner kronor till samma kurs, är det långt ifrån säkert att det blir marknadens värdering när handeln i aktien startar.

Om Moberg Derma förändrats åt det positiva hållet sedan december har börsens njugga inställning till nykomlingar inte förändrats alls.

Introduktionen av det betydligt större Karolinska Development är ett tydligt bevis där kursen backat sedan börsinträdet.

Veckans Affärer råder därför intresserade att avvakta. Bolaget kommer att sättas på börsen och det blir med allra största sannolikhet bättre tillfällen att köpa in sig.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera