lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

USA-börser avslutade veckan negativt

Publicerad: 26 maj 2008, 05:49

De amerikanska indexen avslutade veckan med nedgångar till följd av oro över det allt högre oljepriset samt nya tecken på svaghet i den amerikanska bostadssektorn. Volymen på indexen var låg inför den kommande långhelgen.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Oljepriset har sedan början av året stigit med över 30 procent och noterade under veckan nya färska rekord. Under torsdagen noterades ett pris på 135,09 dollar per fat innan det rekylerade nedåt. Vid stängning på fredagen noterades ett fat olja för leverans i juli till 132,19 dollar. Prisuppgången fick stöd av oro att tillgången på olja kan komma att minska när orkansäsongen sätter igång i USA den första juli. De höga energipriserna späder på inflationsoron vilket tyngde samtliga index under veckan.

Under fredagen presenterades även statistik över antalet osålda bostäder i USA och lagren noterade den högsta nivån på 23 år, något som bidrog till att öka oron i den amerikanska bostadssektorn.

Dow Jones avslutade veckan med att under fredagen sjunka med 1,2 procent. Indexet tyngdes av General Motors som annonserade att man gått miste om intäkter uppgående till 2,8 miljarder dollar, till följd av strejker. GM aktien noterade en nedgång på 4,5 procent. Även konkurrenten Ford föll och aktien noterades ned 4 procent efter att företaget dragit tillbaka prognosen om att kunna börja generera en vinst vid 2009.

I den finansiella sektorn backade flera stora bolag. American International Group föll med 2,3 procent. American Express och Citigroup föll med 2 respektive 2,8 procent och även J P Morgan Chase noterades nedåt. J P Morgan avslutade handeln med en nedgång på 1,7 procent.

Breda S&P 500 föll med 1,3 procent och Nasdaq noterade en nedgång på 1 procent. Sett över veckan hade Dow Jones fallit med totalt 3,9 procent, S&P 500 med 3,5 procent samt Nasdaq med 3,3 procent vilket var den sämsta veckan på tre månader.

Handeln på samtliga index var lugn inför den kommande långhelgen med Memorial Day i USA på måndag. På New York Stock Exchange omsattes 1,1 miljarder aktier och på Nasdaq bytte 1,69 miljarder aktier ägare.

Den tioåriga räntan föll med 2 punkter till 3,84 procent och dollarn avslutade veckan med att noteras på 5,90 gentemot den svenska kronan. Bland svenska aktier noterades Ericsson 8 öre högre jämfört med stängningen i Stockholm.

Under fredagen steg Anheuser-Busch aktien med 7,7 procent efter att rykten hade gjort gällande att företaget kan vara mål för ett uppköp från belgiska bryggerijätten InBev. Enligt källor som Financial Times hänvisade till, planerar InBev, som innehar varumärken som Beck’s och Stella Artois, att erbjuda 65 dollar per aktie för USAs största tillverkare av öl. Vid ett sammangående skulle företagen tillsammans varje år producera 350 miljoner hektoliter öl och generera intäkter på 20 miljarder dollar.

Efter torsdagens stängning presenterade GAP, USAs största klädeskedja, sitt resultat för det första kvartalet 2008. Man redovisade en vinst som var 40 procent högre jämfört med motsvarande period förra året. Rapporten var den tredje starka kvartalsrapporten i följd och analytiker gladdes med förhoppningar att en positiv vändning kan vara på gång i företaget. GAP har förlorat flera kunder den senaste tiden till följd av misslyckade kollektioner och en ökad konkurrens från framförallt Abercrombie & Fitch. Trots de goda siffrorna slutade aktien ned med 1,9 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera