tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppköpsrykte lyfter Meda

Publicerad: 28 juli 2011, 06:09

Amerikanska Valeant sägs vara intresserat av att förvärva Meda, enligt Wall Street Journal. Meda förnekar ryktet, men aktiemarknaden reagerar positivt på nyheten. Aktien är dagens vinnare på börsen.

Ämnen i artikeln:

Meda

ME

Magnus Eriksson


Amerikanska Valeant sägs vara intresserat av att förvärva Meda. Det skriver Wall Street Journals nätupplaga på onsdagen med hänvisning till personer med insyn i ärendet.

En affär värderas till över 4 miljarder dollar, enligt artikeln.

Förvärvsnärmandet ska ha gjorts de senast två veckorna men beskrivs som informellt och kanske inte leder till något avslut, enligt källan.

Meda och Valeant har historiskt haft flera affärsuppgörelser med varandra. Bland annat förvärvade Meda Valeants europeiska läkemedelsverksamhet 2008.

Men Wall Street Journals artikel om att Valeant Pharmaceuticals har gjort ett närmande avseende förvärv förnekas av Meda självt.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Medas styrelse har inte erhållit någon propå av det slag som beskrivs i artikeln. Däremot har Meda flera samarbeten med Valeant inkluderande joint ventures i Kanada, Mexiko och Australien”, framgår det i en skriftlig kommentar.

Att Meda-aktien stiger kring 6-7 procent på onsdagen tyder på att aktiemarknaden med 40 procents sannolikhet tror att Wall Street Journals artikel om att ett relativt nära förestående Meda-bud från Valeant är sann.

Det förklarar en läkemedelsanalytiker för Nyhetsbyrån Direkt.

”Om man utgår ifrån ett bud på 4 miljarder dollar på Meda så innebär det en budpremie om 16-17 procent jämfört tisdagens stängningskurs. Och en uppgång på 6-7 procent indikerar då runt 40 procents sannolikhet att affären kommer att bli av”, kommenterar analytikern.

Hans egen bedömning är att artikeln med 50 procents sannolikhet är sann.

I fall ett bud är aktuellt borde det komma senaste om någon månad, enligt analytikern.

”Om de första förvärvskontakterna redan togs i våras så borde vi ha ett besked om någon månad”.

Han pekar på de geografiska fördelar som Valeant skulle norpa åt sig vid ett Meda-köp.

”Valeant har nästan ingen närvaro alls i Europa och där är Meda väldigt starkt. Dessutom expanderar Meda österut på olika tillväxtmarknader såsom Östeuropa och Turkiet och det är marknader Valeant skulle vilja komma åt. Meda är dessutom svagt på USA-marknaden som är Valeants hemmamarknad”.

Även Bank of America Merrill Lynch tror på att tidningsuppgifterna kan stämma.

Dock betonar investmentbanken att Medas värdering redan före förvärvsspekulationerna var relativt hög. Vidare undrar Bank Of America Merrill Lynch om Valeant verkligen är intresserat av hela Meda-koncernen eller fiskar efter delar av det svenska specialistläkemedelsbolaget.

DIREKT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera