Nyheter
Uppgång när fundamenta får råda
Publicerad: 4 juni 2010, 11:39
En viss optimism har infunnit sig igen på börsen, även om klimatet knappast kan betraktas som stabilt. Det finns alldeles för många mörka moln över marknaden, skriver Privata Affärers Magnus Alfredsson.
Den som ser på Stockholmsbörsen utifrån normala fundamentala utgångspunkter kan bli riktigt uppmuntrad. För några av de allra viktigaste faktorerna som normalt betyder allra mest för utvecklingen på börsen är positiva.
1. Den svenska konjunkturen tuffar på riktigt bra – det visar det senaste indexet över inköpschefernas syn på företagets ekonomi och produktion. Indexet landade i maj på 66 en ökning från april med två enheter och är en mycket hög siffra, även internationellt.
2. Räntorna är fortfarande mycket låga – och även om en höjning av Riksbanken lär komma inom kort kommer inte räntan att stiga särskilt snabbt de närmaste 12 månaderna.
3. Rapporterna från det första kvartalet var i huvudsak bättre än väntat och för många av de större bolagen har analytikerna fått höja sina vinstprognoser.
4. Riksbankens rapport över storbankernas finansiella situation var uppmuntrande. De framtida kreditförlusterna kommer nu bli betydligt mindre än vad Riksbanken räknade med för bara ett halvår sedan.
Allt detta borde innebära en bra grogrund för nya uppgångar på börsen – speciellt som värderingen knappast kan betraktas som utmanande efter analytikernas senaste prognoshöjningar.
Men situationen just nu kan knappast betraktas som normal i en konjunkturuppgång. Faran för nya finanskriser är uppenbar när skuldsituationen i de sk PIIGS-länderna blir alltmer alarmerande.
Visserligen har Greklandskrisen nu verkligen satt problemen på kartan, men ännu så råder en stor osäkerhet kring om de åtgärder som olika länder nu tar till verkligen kommer räcka.
En rapport från Europeiska Centralbanken talar till exempel om att kreditförluster i skuldkrisens spår på sammanlagt 195 miljarder euro kan drabba Europas banker under de kommande 18 månaderna.
Om detta skulle bli verklighet kommer börsen att drabbas – banksystemet är marknadsekonomins livsnerv och hotas stora bankers stabilitet kommer allt färre investerare att vilja ha placeringar med riskinnehåll.
Därför kommer vi att få leva vidare med de stora svängningarna på aktiemarknaden. Och trösta oss med att de senaste veckorna har konjunkturuppgången tagit fart trots problemen i omvärlden. Det bör i alla fall dämpa risken för större börsras på kort sikt.
MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER