måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppåt på Stockholmsbörsen

Publicerad: 27 januari 2010, 17:01

Aktiekurserna på Stockholmsbörsen vände till ett försiktigt plus under onsdagen. Men IT-konsultföretaget Cybercom var dagens förlorare med ett ras på nästan 13 procent.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

AB

Anna Blomén


Aktiekurserna fortsatte nedåt i den tidiga morgonhandeln på Stockholmsbörsen. De ledande Asienbörserna hade visat minus under natten, delvis på grund av osäkerhet inför kvällens räntebesked i USA. Tokyobörsens Nikkei 225-index sjönk med 0,7 procent. Alla branscher i Stockholm visade negativa siffror.

Men under förmiddagen blev stämningen lite bättre och index vände uppåt igen. Vid stängningen hade OMXS-index stigit med 0,4 procent till 299,9.

Swedbanks styrelse meddelade att företaget har beslutat att stoppa bonusutbetalningar för 2009, i de fall där anställningsavtalen ger banken ensidig beslutanderätt i frågan. Det gav dock inget lyft åt aktiekursen. Swedbank gick sämst av bankerna och tappade 0,9 procent. Alla de andra storbankerna steg, SEB 0,5 procent, Nordea 0,3 procent och Handelsbanken 1,3 procent.

Byggkoncernen Skanska fick flera stora order under morgonen. Skanska har av den chilenska regeringen utsetts till ”preferred bidder” för bygget av en betalväg i norra Chile. Beslutet innebär att Skanska ska ansvara för design, byggande, finansiering och drift av vägen i 20 år. Design- och bygguppdraget beräknas bli värt 2,1–2,5 miljarder kronor.

Dessutom fick Skanska en order på att bygga ett kontors- och butikscenter i Oslo. Kontraktet är värt motsvarande cirka 345 miljoner kronor. Men effekten på börskursen blev liten. Skanskaaktien sjönk 0,6 procent.

Dagens sorgebarn var IT-konsultföretaget Cybercom som varslar 80 anställda i Skåne. Varslet beräknas kosta cirka 28 miljoner kronor under första kvartalet 2010.

Bakgrunden är att den lokala marknaden i Malmö- och Lundregionen försämrats, enligt bolaget. Börskursen rasade med 12,9 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera