torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Undvik frågor om kontrolluppgifterna

Publicerad: 21 januari 2010, 08:08

För första gången berättar Skatteverket om några av de avstämningar som görs mellan företagens skattedeklarationer och de kontrolluppgifter som ska in till Skatteverket i januari.

Ämnen i artikeln:

Småföretag

JO

Jonas Ohlin


Skatteverket kontrollerar att lön, förmån och avdragen skatt i skattedeklarationerna stämmer med lön, förmån och avdragen skatt enligt kontrolluppgifterna. Finns det skillnader mellan lämnade uppgifter riskerar arbetsgivaren att fastna i Skatteverkets kontroller.

– Syftet med att berätta det här är att underlätta för arbetsgivare att redan i förväg kunna se om de kommer att träffas av kontrollen. På det här sättet slipper arbetsgivarna en hel del onödiga frågor från oss, säger Henrik Lund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverket tar årligen emot över 80 miljoner kontrolluppgifter. Ungefär 17 miljoner av dem kommer från arbetsgivare och avser lön, pensioner och annat. Naturligtvis blir det fel då och då. Allt som oftast helt oavsiktligt genom felräkningar och dubbelredovisningar.

Men även ett oavsiktligt fel kan ge följder.

– Kontrolluppgifterna är inte bara viktiga för arbetsgivare utan också för privatpersoner. En felaktig kontrolluppgift kan i värsta fall leda till att en anställd inte får rätt pension eller inte automatiskt får avdrag för den skatt som arbetsgivaren betalt in, fortsätter Henrik Lund.

På skatteverkets hemsida finns detaljerade uppgifter om hur avstämningen görs.

Klicka här för att komma direkt dit.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera