lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tungt på börsen

Publicerad: 9 november 2011, 08:11

Stockholmsbörsen hade vid halvtid på onsdagen tappat rejält. Oron eskalerar för Italiens finansiella situation med stigande räntor på italienska statspapper.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Nyhetsbyrån Direkt


Vid klockan 12.50 var storbolagsindexet OMXS30 ned 3,3 procent till noteringen 939. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 7,1 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 10,6 miljarder kronor.

Bankerna tappade mark och fanns bland de tyngre sänkena för index, med Nordea ned 4,9 procent till 53:25 kronor. Omsättningstopparna Volvo, Ericsson och Hennes & Mauritz handlades alla i djupare rött. Bland de få storbolagen på plus syntes rapporterande Securitas och Axfood.

Bland de stora europeiska indexen var Euro Stoxx 50 ned 3,1 procent. Frankfurtbörsens DAX-index backade 3,0 procent och Parisbörsens CAC 40 var 2,8 procent lägre. I London var FTSE 100 ned 2,1 procent.

I vanlig ordning var det bank och finans som stack ut mest bland de europeiska sektorerna, nu som svagaste sektor. Även försäkringsbolagen samt olja och gas tappade mycket.

Stigande räntor på italienska statspapper fick de europeiska börserna att vända nedåt på förmiddagen. Ränteskillnaden mellan tyska och italienska tioårsräntor ökade till över 500 punkter under förmiddagen. Den italienska räntan steg till strax över 7 procent, alltså över den psykologiska nivå som tidigare varit smärtgränsen för andra euroländer att söka stöd. Kostnaden för att säkra sig mot italiensk risk på CDS-marknaden steg till en ny rekordnivå.

De politiska knutarna i Italien och Grekland är fortsatt i fokus. För Italiens del meddelade den hårt trängde premiärministern Silvio Berlusconi att han är beredd att avgå när förslagen om sparåtgärder godkänts av det italienska parlamentet. Grekland står fortsatt utan ny premiärminister efter att förslaget om att tillsätta den förre vicechefen för ECB, Lucas Papademos, stött på patrull.

Bland de goda nyheterna var att inflationstakten i Kina mattades i oktober, enligt den nationella kinesiska statistikbyråns rapport tidig morgon. Konsumentpriserna steg 5,5 procent i oktober från en ökning med 6,1 procent i september. I producentledet steg priserna med 5,0 procent, mot 6,5 procent i september.

Onsdagens huvudattraktion på den svenska börsscenen är Ericssons kapitalmarknadsdag. I inledningen berörde bolagets vd Hans Vestberg marknadsutsikterna, som upprepades för perioden 2010-2013, och spådde en god tillväxt för det största affärsområdet Networks under 2011 och en lägre nivå för åren 2012-2013. För perioden 2010-2015 räknar Ericsson med en tillväxt för radioaccessmarknaden på i snitt 11 procent per år, exklusive cdma-standarden som väntas mer än halveras.

Ericssons finanschef Jan Frykhammar sade att bolaget börjat trampa på bromsen och fortsätter det löpande arbetet med att sänka kostnaderna.

Ericsson B var ned 3,9 procent till 67:30 kronor.

MTG låg högt på förlorarlistan med en nedgång på 6,6 procent för B-aktien till 322:30 kronor. I den negativa vågskålen låg en prognossänkning från det ryska intressebolaget CTC Media, medan Dagens Medias uppgifter om att såväl MTG som bolagets branschkollegor förbereder betydande prisökningar för nästa års avtal med mediabyråerna.

Onsdagsmorgonens rapportflöde var intensivt, och kursreaktionerna varierade.

Securitas levererade ett kvartalsresultat före skatt som var 7 procent bättre än väntat enligt SME Direkts snittestimat. Bolagets organiska tillväxt i kvartalet var i stort snäppet starkare än väntat. Securitas kvartalssiffror fick aktien att ta igen delar av årets gap mot den generella börsutvecklingen. Med onsdagens uppgång har Securitas fortfarande underpresterat mot index med ungefär 7 procentenheter.

Securitas steg 3,7 procent till 58:75 kronor.

Mekonomen växte sina intäkter med 33 procent i tredje kvartalet, med en rörelsemarginal på 14,6 procent. Satsningen på det marina segmentet belastade resultatet, och bolagets vd Håkan Lundstedt konstaterade att 2011 blir ett läroår vad gäller det nya segmentet.

Mekonomen backade 3,5 procent till 235:50 kronor.

Proffice rapporterade en intäktstillväxt på 26 procent i det tredje kvartalet, främst tack vare en lika stor tillväxt inom den svenska verksamheten inom personaluthyrning. Rörelsemarginalen backade till 15 procent i kvartalet, jämfört med 17 procent för motsvarande period året innan.

Proffice steg 3,1 procent till 23:00 kronor.

Doro stärkte såväl intäkter som rörelsemarginal i det tredje kvartalet, men utfallet tycktes för svagt för investerarna. Aktien var ned 5,2 procent till 25:50 kronor.

Hakon Invest rapporterade en förlust på 246 miljoner kronor på nedersta raden för det tredje kvartalet, och meddelade att butikskedjan Hemma säljs till Elon till priset 1.000 kronor. Aktien var ned 2,8 procent till 88:60 kronor.

Kappahls aktiekurs korrigerades för att aktien från och med onsdagen inte handlas med teckningsrätt i nyemission. Aktien var ned 40,4 procent till 6:70 kronor.

Det svenska rapportflödet har sinat för onsdagen, men på den utländska rapportagendan finns General Motors och Air France-KLM. Cisco rapporterar efter USA-börsernas stängning.

Statistikmässigt kommer siffror över grossistlagren i USA i september klockan 16.00 och Department of Energys veckovisa rapport om oljelager klockan 16.30.

Fed-chefen Ben Bernanke talar vid en Fed-konferens om småföretag med start klockan 15.30.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera