söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tungt fall på Stockholmsbörsen

Publicerad: 8 juni 2011, 17:30

Det var nedåt på Stockholmsbörsen på onsdagen, precis som för övriga börser runt om i världen, efter att den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke på tisdagen sagt att den amerikanska återhämtningen tappat fart.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Ytterligare press nedåt kom efter att Moody´s meddelat att Storbritannien kan komma att förlora sitt kreditbetyg, Aaa, på grund av svag tillväxt och försenad budgetkonsolidering, där de finanspolitiska planerna har klara ”implementeringsrisker”.

Vid stängning var OMXS30 ned 2,3 procent till noteringen 1.103. Den konsoliderade omsättningen uppgick till 22,8 miljarder kronor.

”Det ser ut som att denna korrektion kommer att fortsätta tills en bättre makrobild kan skönjas för USA samt mer säkerhet rörande Europas skuldproblem. Bernankes uttalande var något av en besvikelse och rapporter om att Moody’s kan förändra sina utsikter för Storbritannien pressar marknaden”, säger fondförvaltaren Matthias Fankhauser, till Bloomberg News.

Under dagen har dessutom tysk makrostatistik inkommit svagare än väntat. I april sjönk industriproduktionen oväntat med 0,6 procent i månadstakt, väntat var +0,2 procent.

På OMSX30 noterades nedgångar på bred front. Ericsson föll 3 procent till 87:90 kronor och Volvo tappade 2,2 procent till 105:80 kronor.

Nokia hade också en tuff dag. Aktien rusade strax före tiotiden på rykten om att Samsung skulle komma lägga bud på bolaget. Den uppgången mattades dock av under resterande delen av dagen för att till sist stänga 4,2 procent ned till noteringen 38:73 kronor.

Astrazeneca var en av få aktier i indexet som lyckades hålla emot något i nedgångarna. Aktien sjönk 0,5 procent till 320 kronor. Danske Markets har höjt rekommendationen på aktien till köp, från tidigare behåll.

Dessutom har flera riskkapitalbolag, enligt Wall Street Journal, gått vidare till en andra runda i budgivningen av bolagets tandvårds- och sjukvårdsutrustningsbolag Astra Tech.

Oljeaktier fick visst stöd under eftermiddagen efter att Opec misslyckats med att nå konsensus vad gäller beslut om eventuella förändringar i produktionskvoterna, något som fick oljan att stärkas.

Alliance Oil noterades ned 1,2 procent till 106:60 kronor medan Lundin Petroleum gick ned 1,9 procent till 82:75 kronor.

PA Resources klättrade 1,8 procent till 4:06 kronor efter att bolaget meddelat att den sista produktionsbrunnen i det viktiga Azuritefältet tagits i produktion som planerat.

SAS tappade 2,7 procent till 17:80 kronor. Det norska handels- och industridepartementet kommer på torsdagen att ansöka om parlamentariskt godkännande för att sälja sin 14,3-procentiga andel i flygbolaget.

En av dagens stora förlorare var Saab B som föll 8,4 procent till 136:50 kronor. BAE Systems säljer 11,2 miljoner aktier i Saab via en accelererad bookbuilding-process till kursen 139:50 kronor, rapporterade Bloomberg News på morgonen. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats.

Transatlantic föll med 9,8 procent till 22:20 kronor. Bolaget har beslutat om en nyemission i storleksordningen 500 miljoner kronor i dotterbolaget Rederi AB Transatlantic i samband med omstruktureringen i bolaget.

DIREKT

Direkt publicerat:2011-06-08 08:35:05

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera