måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tung dag på Wall Street

Publicerad: 9 november 2012, 07:36

De amerikanska börserna hade åter igen en tung dag, där den inledande uppgången förbyttes till en nedgång, på torsdagen betingad av förnyad oro över situationen i Grekland.


Nyhetsbyrån Direkt


Dow Jones Industrial Average var ned 0,9 procent till 12.812, medan det bredare S&P 500 tappade 1,2 procent till 1.378. Nasdaq Composite handlades 1,4 procent lägre på 2.896, där tungviktaren Apple agerade sänke med en nedgång på 3,6 procent.

Omsättningen uppgick till 730 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

Dagen började i positiv ton efter att det grekiska parlamentet på onsdagskvällen röstat ja till ett nytt sparpaket, vilket var nödvändigt för att landet skulle erhålla ytterligare stöd från EU.

Amerikansk statistik gladde också marknaden, där antalet nyanmälda arbetslösa under vecka 44 var färre än analytikerna väntat sig. USA:s handelsbalans var också bättre än väntat, där underskottet uppgick till 41,5 miljarder dollar i september jämfört med väntade 45,0 miljarder dollar.

Senare under dagen visade det sig dock, i uttalanden från EU-tjänstemän, att stödpaketet till Grekland kommer att godkännas innan slutet av november, och oron över situationen tyngde åter igen marknaden.

”Det är tuffa förhandlingar kring Grekland, risken för rescession finns fortfarande”, sade Alan Gayle, strateg på Ridgeworth Capital Management i Virginia, till Bloomberg News.

Oron över det fiskala stupet är också kännbar.

”Vi tog oss förbi ett stort osäkerhetsmoment, det amerikanska valet, för att möta ett nytt”, sade Paul Nolte, chef på Dearborn Partners, angående de åtstramningar som kommer att slå in i januari om inte en överenskommelse nås.

Bland sektorerna var finans den enda som fortfarande befann sig över nollan, där JP Morgan och Bank of America steg efter att Fed sagt att de inte motsätter sig JP Morgans förslag att genomföra återköp av aktier för ett värde av 3 miljarder dollar. Aktierna steg 0,1 respektive 2,1 procent.

Världens största restaurangkedja, McDonalds, tappade 2 procent efter att ha redovisat en nedgång i månadsförsäljningen för första gången på nio år.

”McDonalds har tagit marknadsandelar av dess konkurrenter under flera år. Nu börjar motståndet bli tuffare”, sade Peter Saleh, analytiker på Telsey Advisory Group i New York, i en intervju.

”Både Burger King och Taco Bell har blivit aggressivare i sin marknadsföring”, sade han vidare.

Onsdagens förlorare Chevron och Exxon Mobil hade åter en tung dag och tappade 1,2 respektive 1,3 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera