torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trumps besked till EU: Släpp in amerikanska företag så slipper ni tullar

Publicerad: 7 mars 2018, 05:42

Foto: Henrik Montgomery /TT

EU kan komma att slippa handelstullar från USA om EU öppnar upp sina marknader för amerikanska företag. Det budskapet framförde USA:s president Donald Trump vid en presskonferens med Sveriges statsminister Stefan Löfven efter mötet dem emellan i Vita huset.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


EU gör det nästan omöjligt för USA att sälja till EU, sade Donald Trump som står fast vid planen på att införa tullar på stål och aluminium.

Om USA får till en Nafta-överenskommelse med Kanada och Mexiko kan dessa länder slippa tullarna, men den möjligheten finns inte för andra länder, sade presidenten innan han senare dock indikerade att även EU kan förhandla med USA i handelsfrågor.

USA har utnyttjats av andra länder på handelsområdet, sade Donald Trump och hänvisade till USA:s stora handelsunderskott. USA strävar efter rättvisa och ömsesidighet inom ekonomi, sade han.

Kina skickar mycket stål till USA via andra länder, pekade presidenten vidare på.

Statsminister Stefan Löfven sade att Sverige eftersträvar handel med så få hinder som möjligt. Handel är för Sveriges del en EU-fråga, konstaterade han men betonade vikten av att hitta samarbetssätt med USA.

Stefan Löfven framhöll även att globala leverantörskedjor är mycket komplexa nuförtiden. Hälften av stridsflygplanet Jas Gripen kommer från USA, exemplifierade han med.

Mötet var produktivt, uppgav båda parter. Tonen vid presskonferensen var artig och båda sidor lyfte fram vikten av relationen mellan länderna. Samtidigt finns det områden där de nuvarande regeringarna inte tycker likadant, såsom klimatfrågan och handelsområdet, konstaterade Stefan Löfven.

Överväger omfattande åtgärder mot Kina

Trump-administrationen överväger också att slå ned mot kinesiska investeringar i USA och införa tullar på ett brett spektrum av import för att straffa Kina för deras påstådda stölder av immateriella rättigheter. Det uppger källor till Bloomberg News.

Ett besked väntas inom några veckor. Det kan då komma efter att USA:s handelsrepresentants utredning om Kinas praxis vad gäller dessa rättigheter överlämnats, och ge Donald Trump en motivering för att införa handelsrestriktioner mot Kina.

I det mest omfattande scenariot kan USA införa tullar på många olika importvaror, som skor och kläder till konsumentelektronik enligt källorna.

Tullarna kan kombineras med restriktioner för kinesiska investeringar i USA, som av säkerhetsskäl ses över av en speciell kommitté inom finansdepartementet. Men de nya åtgärderna kan gå längre än bara nationell säkerhetshänsyn.

USA har bland annat varit oroade för Kinas stärkta ställning inom halvledare, med Broadcoms fientliga övertagande av Qualcomm som exempel.

Vid granskningen av Kina överväger Trump ett mer riktat angreppssätt med ömsesidighet, där de kan tillåta Kina att göra investeringar i USA inom sektorer där amerikanska företag också har tillgång till marknaderna i Kina.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera