Nyheter
Trolig räntepaus men inte räntestopp
Publicerad: 9 juni 2023, 11:01
Federal Reserve kommer sannolikt att lämna styrräntan oförändrad vid FOMC-mötet den 13-14 juni, men troligen också signalera att det inte behöver innebära att räntan har nått en topp.
Nyhetsbyrån Direkt
Oväntade räntehöjningar från centralbankerna i Australien (RBA) och Kanada (BOC) nyligen har stökat till förväntningarna om ett nära förestående slut för räntehöjningarna på flera håll, men det mesta talar ändå fortsatt för att Federal Reserve nu är redo för en paus efter att ha höjt räntan vid tio möten i rad (med totalt 5 procentenheter).
Vid föregående möte, den 2-3 maj, höjdes styrränteintervallet med 25 punkter, till 5,00-5,25 procent, detta nära nog på dagen ett år efter att Fed inledde den nuvarande höjningscykeln med att höja styrränteintervallet med 25 punkter, till 0,25-0,50 procent.
Pressmeddelandet var återigen mjukare i tonen än tidigare om utsikterna för penningpolitiken; kommittén åtog sig att noga bevaka inkommande information och utvärdera dess implikationer för penningpolitiken.
”För att bestämma i vilken utsträckning ytterligare policyåtstramning kan bli lämpligt för att föra inflationen tillbaka till 2 procent över tid kommer kommittén att beakta den kumulativa åtstramningen av penningpolitiken, de fördröjningar med vilken penningpolitiken påverkar ekonomisk aktivitet och inflation, och ekonomisk och finansiell utveckling”, skrev FOMC i pressmeddelandet.
Marknadens förväntningar inför policymötet i juni, och inför kommande möten efter det, har svajat i takt med spretig inkommande information. Terminsmarknaden antyder nu en hög sannolikhet för att styrräntan kommer att lämnas oförändrad på onsdag, men samtidigt en hög sannolikhet för att räntan åter kommer att höjas i juli.
Enligt en Reutersenkät nyligen räknar också 78 av 86 tillfrågade ekonomer med att styrräntan kommer att lämnas oförändrad den 14 juni, medan åtta tror på en räntehöjning med 25 punkter.
33 av ekonomerna räknar dock med att styrräntan kommer att höjas ytterligare i år, inklusive de åtta som räknar med att höjningen kommer på onsdag.
Om förväntningarna om en oförändrad ränta i juni är korrekta ställs FOMC inför en potentiellt besvärlig uppgift att förklara varför man väljer att ta paus, efter tio räntehöjningar i rad, när man ändå räknar med att behöva höja räntan ytterligare.
Förre Fedguvernören Laurence Meyer sade till Bloomberg News att skälet för en paus kan vara ”riskhantering”.
”Det finns många osäkerhetsfaktorer, och de vill samla in ytterligare data… Men om du tror att du kommer att (höja räntan) en eller två gånger till, och du inte höjer, då är frågan: varför inte?”, sade han.
David Mericle, USA-ekonom på Goldman Sachs, skriver i ett kundbrev Fed sannolikt väljer att ta räntepaus i juni ”för att låta dimman lätta innan de överväger en ny räntehöjning”.
”Feds ledarskap har signalerat att de ser en paus som en klok åtgärd på grund av osäkerheten om såväl fördröjda effekter att de räntehöjningarna de redan har levererat och effekterna at stramare bankkrediter ökar risken för överåtstramning”, skriver han.
Enligt Goldman Sachs bedömning har dock nedåtriskerna mot USA-ekonomin redan avtagit, och framstegen mot en ”mjuklandning” fortsätter. Det innebär också att Fedledamöternas nya prognoser kan indikera att såväl BNP-tillväxten som inflationen blir högre än i prognoserna i mars, och arbetslöshetsprognoserna kan samtidigt bli lägre.
De nya ränteprognoserna kommer därmed sannolikt indikera en ytterligare räntehöjning, till 5,25-5,50 procent.
Capital Economics skriver i ett kundbrev att det förefaller finnas tillräckligt stöd inom FOMC för att lämna styrräntan oförändrad på onsdag. Uttalandet och de nya prognoserna kommer dock att göra det tydligt att Fed inte är klara.
”Vi räknar nu med att räntan kommer att höjas igen vid julimötet. Och även om vi ännu tror att fallande inflation och svag BNP-tillväxt kommer att övertyga Fed om att ställa sig vid sidlinjen snart kommer det troligen dröja till början av nästa år innan ledamöterna är redo att börja sänka igen”, skriver Capital Economics.