söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tredubblat momsavdrag vid representation

Publicerad: 21 april 2015, 07:59

Foto: Istockphoto

Från och med nu höjs underlaget för momsavdrag vid representation från 90 kr till 300 kr. Efter ett rättsfall där Skatteverket förlorade ändras reglerna för momsavdrag för både extern och intern representation.


CF

Christer Fälldin


Högst 90 kr inklusive vin och sprit får dras av vid extern representation. Det gäller oavsett hur stor notan är. Hittills har också det maximala momsunderlaget räknats på detta belopp.

Men efter att Skatteverket förlorat en tvist i kammarrätten ändras reglerna. Det har nämligen visat sig finnas en paragraf som säger att momsunderlaget inte får vara lägre än när Sverige blev medlem i EU år 1995. Då gick det att dra av 300 kr vid extern representation där starköl, men inte vin och sprit, kunde ingå. För intern representation låg beloppet på 200 kr.

I praktiken innebär det att du nu kan dra av upp till tre gånger så mycket moms vid extern representation.

Eftersom momsen på mat är 12 procent innebär det att du får dra av upp till 36 kr i moms per person och måltid om det bara handlar om mat.

Om du dessutom dricker starköl blir det lite annorlunda eftersom momsen då är 25 procent. Då drar du då av helt proportionerligt utifrån de faktiska kostnaderna. Ett exempel från Skatteverkets sajt:

Tre personer har haft en middag i samband med en affärsförhandling. Kostnaden för mat blev 900 kr exklusive moms och kostnaden för starköl 600 kr exklusive moms, alltså 60 procent mat och 40 procent starköl. Den totala momsen som tagits ut blir då (12 procent x 900 + 25 procent x 600) = 258 kr.

Bolaget kan dra av moms på ett underlag som uppgår till 900 kronor exklusive moms (300 kr x 3). Av detta ska 540 kr avse mat och 360 kr avse starköl (60/40). Därmed kan man dra av motsvarande 12 procent av 540 kr och 25 procent av 360 kr. Totalt blir det 154,8 kr.

Alternativt kan man använda schablonmetoden som säger att man får dra av moms på 46 kr per person och måltid där starköl ingår under förutsättning att kostnaden är minst 300 kr.

Om vin och sprit ingår får underlaget vara maximalt 180 kr exklusive moms per person och måltid. Fördelningen mellan mat och dryck sker utifrån de faktiska kostnaderna exklusive moms för mat respektive alkohol. Alternativt kan du använda schablonmetoden som medger avdrag för moms på 28 kr per person och måltid under förutsättning att kostnaden uppgår till minst 180 kr exklusive moms per person.

Not: I en tidigare version av artikeln kunde man få uppfattningen att det var representationsbeloppet i sig som förändrats men det är alltså momsunderlaget som höjts.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera