lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trängselskatt för alla miljöbilar

Publicerad: 31 juli 2012, 12:29

Från och med den första augusti kommer alla miljöbilsägare tvingas betala trängselskatt för att köra i Stockholms innerstad. Därmed blir dyrare bilfärder för trafikanter som tidigare omfattas av det så kallade miljöbilsundantaget.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Ett syfte med att införa trängselskatt i Stockholm var att minska trafiken samtidigt som man ville premiera miljöbilar. Men andelen miljöbilar blev till slut så stor så att hela poängen med trängselskatten riskerade att motverkas.

Som en följd av detta slopades miljöbilsundantaget den 1 januari 2009. De bilar som redan hade fått undantaget slapp däremot under en övergångsperiod betala trängselskatt.

Den 1 augusti slopas undantagsreglerna helt vilket enligt Transportstyrelsen berör totalt 190 000 fordon.

Bara i Stockholms län finns 44 000 personbilar, lätta lastbilar och bussar i Stockholms län som tidigare omfattats av undantaget och nu måste betala trängselskatt för att köra i Stockholms innerstad.

– Undantaget upphör nu att gälla och för oss är det viktigt att berörda fordonsägare får information om hur systemet med trängselskatt fungerar. Vi ser gärna också att de tecknar autogiro. Med autogiro blir skatten betald vid rätt tidpunkt och med rätt belopp, säger Anna Elvkull, direktör för skatte- och avgiftsavdelningen på Transportstyrelsen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera