söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Torres sköt ekonomin nedåt

Publicerad: 30 juni 2008, 13:05

Fernando Torres mål mot Tyskland i EM-finalen var guld värt för Spanien. För svensk del hade en tysk seger i fotbolls-EM varit bättre.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


I alla fall sett ur ett krasst ekonomiskt perspektiv. Drygt tio procent av den svenska exporten går till Tyskland. Och glada tyskar shoppar mer än besvikna tyskar.

– Utfallet i finalen var inte det bästa för vår del. Tyskland är vår största handelspartner. Hade ett stort land som Tyskland fått en seger och blivit lite gladare i hatten hade det varit bättre, säger Tomas Lindström, makroekonomisk bedömare på SEB, till TT.

Det hade kanske till och med varit bättre om Michael Ballack och kompani fått respass ut ur turneringen redan i semifinalen. Förväntningarna trissas upp till otroliga nivåer inför en mästerskapsfinal och när bollen inte studsar landets väg uppstår ett antiklimax.

– Hur tar man emot en finalförlust i Tyskland? En del har spekulerat i att det kanske är värre att få stryk i en final än att inte ens kvalificera sig dit. Men det tror inte jag. Finalen är ändå lite positiv för Tyskland, men det kommer att gå över väldigt snabbt, säger Tomas Lindström.

För Spanien betyder EM-bucklan att ekonomin får en extra skjuts i år. Mellan tummen och pekfingret brukar det handla om ungefär 0,5 procentenheters extra tillväxt. Fast effekten blir aldrig så stor att den kan rädda ett land från recession. Problemen för den överhettade spanska ekonomin med skyhög inflation fortsätter.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera