Nyheter
Tjänsteföretagen känner sig lurade av regeringen
Publicerad: 7 februari 2008, 11:09
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Många av landets frisörer, taxichaufförer, krogägare och bilverkstadsägare känner sig lurade. Alliansregeringen lovade dem sänkta arbetsgivaravgifter. Nu tas det löftet tillbaka – och det är EU som får skulden.
Redan i valrörelsen talade regeringen om att förbättra villkoren för tjänsteföretagen. Som ett led i satsningen på småföretag kom då ett förslag om att sänka arbetsgivaravgifterna för dessa till 10 procent. Det skulle få dem att anställa fler. Förslaget skulle bl a gälla restauranger, frisörer, tvätterier, kroppsvårdsföretag, hunddagis, båtvarv och bilverkstäder.
Förslaget utreddes och utreddes och utvidgades till sist också till hotell. Men nu har EU sagt att detta inte kan gälla för företag med fler än 250 anställda. Regeringen tycker då att förslaget inte kan genomföras, eftersom stora och små företag då inte skulle konkurrerar på lika villkor.
– Vi ska i stället titta på andra sätt att stimulera tjänsteföretagen att anställa fler, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Vilken form av stimulans det blir finns det dock ingen utredning om. Många frisörer, taxichaufförer och andra som väntat på den här skattelättnaden känner sig nu lurade, och undrar om det verkligen kommer andra stimulansåtgärder.
De två företagarorganisationerna Företagarna och Företagarförbundet, som också har många medlemmar utanför tjänstsektorn, tycker det är bra att regeringen backar.
– Jag tycker det är mycket bra att regeringen tar sitt förnuft till fånga. Förslaget är svårt att förstå och det kan snedvrida konkurrensen. Jag tycker att det är bättre att göra en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna, säger Företagarnas VD Anna-Stina Nordmark Nilsson.
– Det är inte bara företag i tjänstesektorn som behöver sänkta arbetsavgivaravgifter för att kunna anställa, växa och utvecklas.
Därför är det bra att regeringen backar. Vi vill i stället ha en generell sänkning av arbetsgivaravgiften för alla företag och i första hand för småföretagen, säger Per Lidström, ordförande i Företagarförbundet.
Han vet att många av medlemmarna reagerat kraftigt på höjningen av arbetsgivaravgiften som regeringen genomfört genom att ta bort rabatten på fem procent.
Företagarförbundet anser även att förslaget skulle skapa krångliga gränsdragningsproblem och hämma växande företag:
– Våra undersökningar visar att det krävs regelförenklingar, förändringar i LAS och framförallt sänkta arbetsgivaravgifter för att få företagen att växa, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet.
Men statsminister Reinfeldt är kallsinnig till generell sänkning av arbetsgivaravgifterna:
– Någon generell sänkning av arbetsgivaravgifterna är inte aktuell. Det är bättre med riktade insatser, eftersom dessa ger större möjlighet till fler jobb, sa han vid en pressträff tidigare i veckan.
ANDERS ANDERSSON