torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tips för dig som funderar på att importera

Publicerad: 20 maj 2015, 08:27

Den globala handeln har gjort att intresset för att importera och sedan sälja i Sverige har ökat. Men se upp för alla fallgropar som kan göra din import mycket dyr. Nya Affärer guidar dig till de sajter där du kan kontrollera att du gör rätt.


CF

Christer Fälldin


Sedan inträdet i EU behöver du visserligen inte betala tull eller anmäla till någon myndighet att du köper och säljer över landgränserna inom EU, med vissa undantag, till exempel läkemedel och vapen.

Men det kan ändå tillkomma vissa kostnader som frakt och försäkring av varorna.

Importerar du från länder utanför EU tillkommer dessutom tullavgifter och tullsatser samt moms.

Eftersom reglerna vid import varierar beroende på land och även beroende på produkt är det klokt att i teorin kartlägga hela din import i förväg oavsett om det handlar om import från ett annat EU-land eller ett land utanför EU. Starta gärna hos Kommerskollegiums ”kontaktpunkt för varor”.

Leveranstid är avgörande

Du behöver noggrant planera ett antal saker när du förbereder dina importaffärer. Leveranstiden på dina varor eller produkter är till exempel en mycket väsentlig detalj.

Hur lång tid det tar att få hit dina importerade varorkanvara avgörande för den totala kostnaden. Räkna med att det tar ganska lång tid att frakta, och passera tullar både vid utförsel och införsel. Försök ta hjälp av någon som du litar på i det land du har gjort affärerna, när det är dags att skriva avtal om frakten.

Tullavgifterna varierar

När du köper produkter utanför EU får du betala tullavgifter och redovisa den speciella importmomsen. Då måste du även göra en importdeklaration som ska lämnas till Tullverket.

Exakta tullsatser hittar du genom att ta reda på vilken varukod en vara eller produkt har. Koden är tiosiffrig och med hjälp av den kan du ta reda på de exakta avgifterna i tullverkets avgiftsguide som du hittar här.

Men reglerna är ganska krångliga, med mängder av undantag och speciella bestämmelser. Det gäller inte minst när och om du ska betala importmoms. Hur de särskilda reglerna för importmoms ska användas går att läsa om på Skatteverkets webbplats kring internationell tjänstehandel:

Piratkopior kan bli dyrt

Men det räcker inte med de formella import- och exportreglerna för att vara på den säkra sidan. Utöver dessa bör du ta hänsyn till illegala aspekter som varans eller produktens äkthet och ursprung. Är det en piratkopia du importerar för att sedan sälja kan det stå dig dyrt.

En annan sak som kan hindra dig är importkvoter. Dessa importrestriktioner varierar från marknad till marknad och innebär att det finns en gräns för hur höga kvantiteter som får importeras från ett specifikt land. Om du köper större mängder än vad som får föras in i Sverige blir det mycket kännbart.

Av politiska skäl beläggs allt fler länder med handelsembargon som innebär att det är förbjudet att handla med dem. Hos Tullverket och regeringskansliet finns alltid uppdaterade listor över aktuella embargon.

Utöver ovanstående länkar rekommenderas även läsning av Handelskammarens (numera Chamber Trade Sweden) importhandbok.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera