söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tieto sparkar och stiger

Publicerad: 20 mars 2012, 10:14

Tieto lanserade på tisdagsmorgonen om ett omfattande besparings- och strategiprogram som bland annat inkluderar en minskning av personalstyrkan med 7 procent, cirka 1.300 anställda.

Ämnen i artikeln:

Tieto

Nyhetsbyrån Direkt


Omkring en fjärdedel av kostnadsminskningarna kommer att materialiseras under 2012 och majoriteten av besparingarna väntas vara i hamn till 2013, enligt vd.

Tietos kostnadsbesparande åtgärder tar i teorin bolaget till sitt mål om att nå en rörelsemarginal på 10 procent under perioden 2012-2016, menar analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

”Kostnadsminskningarna som bolaget har aviserat förbättrar rörelsemarginalen med 3 procentenheter, vilket från nuvarande marginalnivå kring 7 procent skulle ta bolaget till målet. Sedan får vi se vad åtgärderna har för negativ effekt på försäljningen”, säger Martti Larjo, analytiker vid Nordea Bank i Finland.

Bolagets historik av en rad omstruktureringar utan att marginalmålet har nåtts gör dock att analytikerna tvivlar.

”Tieto har ju omstrukturering som affärsidé och än så länge har det inte kommit i närheten av sina målsättningar trots sina paket. Det är inte direkt nytt det här marginalmålet”, säger Lars Söderfjell, analytiker vid Ålandsbanken.

Enligt Martti Larjo ligger målet om en tillväxt i resultatet per aktie på mer än 15 procent under 2012-2016 i linje med förväntningarna.

Bolaget har även tidigare siktat på en rörelsemarginal på just 10 procent. Den nivån har analytikerna, åtminstone inför tisdagens besked från bolaget, inte trott kommer att nås under de tre kommande räkenskapsåren.

SME Direkts analytikerkonsensus ligger på en rörelsemarginal som i år uppgår till 6,1 procent, 6,8 procent under 2013 och 7,1 procent under 2014.

”Även om bolaget även tidigare haft det som mål, har det inte presenterat hur det ska nå dit. Det är det nya för dagen”, säger Martti Larjo.

I sitt nya åtgärdspaket meddelar Tieto att 1.300 anställda ska lämna företaget, vilket ska sänka kostnadsbasen med 50 miljoner euro netto till 2014.

”Det är klart att lägre kostnader kommer att få effekt på marginalen, men sedan har bolaget en underliggande prispress som är ganska tydlig. En del av kostnadsbesparingarna kommer de att få ge bort till kund”, säger Lars Söderfjell.

Tieto flaggar också för en översyn av de problemtyngda verksamheterna i Tyskland och Ryssland.

”En finansiell verksamhet i UK såldes i februari. Vi kommer säkert att få se vissa liknande åtgärder framöver, speciellt bland de verksamheter som går med förlust”, säger Martti Larjo.

Vid 10.30-tiden hade Tieto stigit drygt 5 procent på Stockholmsbörsen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera