Nyheter
Ta grepp om likviditeten
Publicerad: 7 februari 2013, 10:48
Foto: Istockphoto
Fler företag än på mycket länge går nu i konkurs. Ett av de vanligaste skälen till en konkurs är att pengarna som finns i kassan inte räcker. Nya Affärer tipsar här om hur du kan göra för att minimera likviditetsbristerna i företaget.
CF
Christer Fälldin
Alla som driver företag har någon gång varit med om att antalet utgifter inte riktigt matchas av tillgängliga medel i kassan. Intäkterna är på väg, men de hinner inte in i tid för att kunna användas när pressande fakturor förfaller.
För att få ett bättre grepp över likviditetssituationen i ditt företag behöver du göra en likviditetsplan. Börja där du står och arbeta dig både bakåt och framåt i tiden.
Det är lätt att underskatta den historiska likviditeten, men det är genom att studera den som du lär dig någonting om hur din likviditet ser ut i dag.
Därefter börjar du planera för hur du ska klara av de framtida utgifterna. I likviditetsplanen för du in när alla kända intäkter kommer och när alla kända utgifter förfaller.
När det är gjort har du grunden till en plan för hur företaget ska hantera framtida ekonomiska svackor.
Här är Nya Affärers nio tips för hur du kan göra för att ta ett grepp om företagets likviditet:
1: Gör din likviditetsplan så noggrant du bara kan.
2: Ha alltid likviditetsplanen till hands och fundera över om du ser ett mönster i hur och när kassabrist uppstår i företaget.
3: Tänk ut hur du på bästa sätt kan öka flödet genom din kassa, till exempel genom att hitta kunder som kan betala snabbare, eller kunder som är villiga att förskottsbetala en del av slutsumman. Det senare är inte ovanligt om affären är stor.
4: Var aktiv gentemot dina egna leverantörer. En del av dem kanske kan ge dig en planerad frist när det gäller dina egna betalningar.
5: Fundera på och studera den sammantagna effekten av att en del av dina kunder betalar i förskott, samt att en del av dina leverantörer kan vänta lite längre på pengar. Det kan vara mycket hälsosamt för ditt företags likviditet.
6: Prioritera företagets administrativa uppgifter. Dröj aldrig med att skicka ut en faktura. Varje fördröjning skapar en framtida ansträngning i företagets kassa.
7: Kontrollera att dina nya kunder kan betala. Enklaste sättet är att ta en kreditupplysning.
8: Se över ditt företags investeringar. Bilar, möbler och datorer dränerar en del av kassan i företaget. Går de att köpa billigare? Många företag med ansträngd likviditet letar efter billigare lokaler.
9: Banker och factoringbolag kan till viss del underlätta för ett företag som lider av likviditetsbrist. En checkkredit eller en såld faktura kan ge dig den frist du behöver.