onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Swedbank: Nu minskar hushållens sparutrymme

Publicerad: 16 juni 2021, 09:04

Foto: istockphoto

Generellt har hushållens ekonomiska utrymme för att spara varit gott, men i år minskar möjligheterna att spara jämfört med ifjol. Det skiljer dessutom beroende på var i landet man bor. Det visar Swedbank och sparbankernas rapport ”Kvar till sparande 2021”.


CF

Christer Fälldin


Det krympande utrymmet för sparande och annan konsumtion gäller samtliga typhushåll, konstaterar Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

– Trots att sparutrymmet minskar har många fortfarande goda möjligheter att spara. Men skillnaderna mellan olika hushållstyper är stora. Möjligheten att spara beror till stor del på var man bor och om man är sammanboende eller inte, säger han.

Livssituationen avgör

Hur mycket av den disponibla inkomsten som kan sättas av till sparande varierar beroende på levnadssituation. Rapporten visar att ensamstående med barn i bostadsrätt har ett potentiellt sparutrymme på 17 procent av den disponibla inkomsten efter att boende och rimliga levnadskostnader är betalda.

Det betyder betyder 4.900 kr i månaden i potentiellt sparande. Unga utan barn har 22 procent kvar per månad som kan användas i sparandet, vilket motsvarar 3.800 kr.

Sambos utan barn som bor i bostadsrätt har de bästa potentiella sparmöjligheterna. Sparutrymmet för den gruppen är 49 procent av den disponibla inkomsten per månad.

Men det finns även geografiska skillnader. Ett sambopar utan barn i en bostadsrätt i Västerås har 55 procent kvar av disponibel inkomst per månad efter att boendet och rimliga levnadskostnare är betalade.

Två inkomster avgörande

”I kronor räknat betyder det 28.600 kr i månaden i potentiellt sparande. Betydligt tuffare är det för ensamstående med barn i bostadsrätt boende i Umeå som har 9 procent, 2.200 kr, kvar av disponibel inkomst efter att boende och rimliga levnadskostnader är betalda”, enligt rapporten.

– I ett hushåll med två inkomster finns betydligt större möjligheter att skaffa sig en långsiktigt hållbar privatekonomi. Möjligheterna att skaffa den bostad ens familj behöver är också större med två inkomster, inte minst i större kommuner där priserna är högre, säger Arturo Arques.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera