Nyheter
Swedbank: Börsen lyfter när smittan når en brytpunkt
Publicerad: 16 mars 2020, 12:00
Foto: Shutterstock
Världens aktiemarknader rasade med 15-20 procent förra veckan som en följd av oro för konsekvenserna av coronautbrottets snabba spridning. Många centralbanker har svarat med massiva åtgärder, men effekterna syns inte ännu. Därför är det rimligaste att inta en ”helt neutral allokering i alla tillgångsslag”, anser Swedbank och Sparbankerna. Men efter regn blir det sol. När smittan nått en brytpunkt kommer marknaderna och börsen tillbaka, inte minst med hjälp av de då sannolikt mycket låga räntorna.
CF
Christer Fälldin
Swedbanks Mattias Isakson, aktiestrateg, och Johanna Högfeldt, investeringsstrateg, skriver på Swedbanks och Sparbankernas placeringsforum Aktiellt, att ”visibiliteten är noll” efter ett mycket starkt år på aktiemarknaderna världen över.
Trots att vi ännu inte är igenom årets första kvartal har vi gått från höga värderingar och långsiktig optimism till riskaversion. Det har på kort tid lett till den snabbaste nedgången hittills på flera olika marknader.
Neutraliserad allokering
”När virusspridningen gick utanför Kinas gränser och rapporteringen av nya fall i land efter land eskalerade blev aktienedgången brutal och de dagliga svängningarna rekordstora. Förutsättningarna för 2020 har snabbt och dramatiskt totalt förändrats och osäkerheten är exceptionell och det föranledde oss att neutralisera hela tillgångsallokeringen i Investeringsstrategin som släpptes i förra veckan”, skriver Mattias Isakson och Johanna Högfeldt i Aktiellt.
Det är omöjligt att i dag veta hur värderingen av olika finansiella tillgångar utvecklas under resten av året, eller under perioden med fortsatt spridning av coronaviruset, anser de.
”Inte läge för bottenfiske”
Just nu är det inte heller läge för bottenfiske, eftersom det än så länge inte går att göra några rimliga antagande om marknadsutvecklingen. Dessutom förändras förutsättningarna hela tiden, vilket innebär att vi ”befinner oss i en binär situation på aktiemarknaden”.
De båda strategerna anser också att de många och snabba åtgärderna som görs för att begränsa smittspridningen ökar marknadsoron eftersom situationen uppfattas som allt allvarligare.
Den mycket stora osäkerheten på marknaderna gör att många väljer att lämna börsen. Det ger stora kursfall, men den nuvarande nedgången sker från höga nivåer. Just nu befinner sig Stockholmsbörsen ungefär på den nivå som gällde i slutet av 2018, konstaterar Isakson och Högfeldt.
”Men i och med att visibiliteten är obefintlig så går det inte att säga att det är köpläge”, skriver Mattias Isakson och Johanna Högfeldt.
Låga räntor ger skjuts
Det går inte heller att förutse hur coronaviruset påverkar världsekonomin på sikt, eller hur epidemin påverkar företagens framtida vinster. Det blir inte möjligt förrän en brytpunkt i smittspridningen inträffar.
”Visst kan stimulanspaket och räntesänkningar leda till kortsiktiga glädjeskutt på börsen. Men först när vi får en brytpunkt i smittspridningen går det att bedöma de ekonomiska effekterna av corona, göra prognoser och bedöma tillgångsvärden. Med tanke på att vi då sannolikt kommer att ha väldigt låga räntor och att de kommer att förbli låga ännu längre än vi tidigare räknat med är det möjligt att börsen kan komma tillbaka med kraft”, är Isaksons och Högfeldts slutsats.
Och det kommer att bli ännu flera stimulanser, eftersom det är centralbankernas primära uppgift att motverka att det blir brist på likviditet i det finansiella systemet.
Mattias Isakson och Johanna Högfeldt tror därför att stimulanserna erbjuder en tillfällig lindring i det korta perspektivet, men i det långa kommer det att visa sig att det är finanspolitiken snarare än penningpolitiken, som agerar ”draglok” och blir avgörande för den ekonomiska återhämtning som kommer.