Nyheter
Sverige hjälper Irland
Publicerad: 22 november 2010, 09:19
Euron och Tokyobörsen tog glädjeskutt efter beskedet om ett räddningspaket för Irland. Också den svenska regeringen erbjuder hjälp i form av lån.
Ämnen i artikeln:
FinanskrisAB
Anna Blomén
Euron och Tokyobörsen tog glädjeskutt efter beskedet om ett räddningspaket för det skuldtyngda Irland, trots att mycket tycks återstå att reda ut. Den svenska regeringen har också erbjudit hjälp till Irland.
Tokyobörsens Nikkei-index steg 1,0 procent till sin högsta nivå på fem månader efter beskedet att EU och IMF stödjer Irland. Rykten säger att paketet är i storleksordningen 89 till 90 miljarder euro. Det återstår dock fortfarande att ”förhandla med den irländska regeringen om summan, tidtabellen och villkoren”.
Carl Hammer, chefsstrateg på SEB, är inte överraskad över att den svenska regeringen erbjuder sig att bilateralt stödja Irland med lån.
– Sverige ligger lite närmare Irland (än Grekland). Och det är mer ett nordeuropeiskt problem, säger han.
– Och det är väl rimligt egentligen. Vi är ett EU-land, trots allt, tillägger han.
Han tror även att orsaken till krisen kan ha spelat roll. Irlands problem handlar i grunden om om en fastighets- och bankkris och inte om misskötta statsfinanser, som i det grekiska fallet.
Enligt finansminister Anders Borg vill regeringen erbjuda stöd till Dublin med ungefär samma belopp som man erbjudit regeringarna i Reykjavik och Riga.
Flera amerikanska företagsjättar, däribland Microsoft och Intel, har i kraftfulla ordalag varnat Irland för att höja den låga bolagsskatten på 12,5 procent.Enligt premiärminister Brian Cowen har den omstridda frågan inte varit uppe för diskussion vid förhandlingarna om räddningspaketet.
Den låga företagsskatten har enligt Carl Hammer gynnat Irland länge, som lockbete för utländska direktinvesteringar. Han ser kraven på att denna skattesats höjs som ett uttryck för en uppenbar brist i valutasamarbetets fundament.
– Nu ställs det på sin spets, att euroländerna har en gemensam valuta, men oberoende finanspolitik i de olika euroländerna. Det är inte en optimal valutaunion, säger han.
Hammer tror dock att det dröjer länge innan vi får se ett mer koordinerat finanspolitiskt system i eurozonen.
I Irland växer ilskan mot regeringen.
– Folk är redo att marschera mot regeringsbyggnaderna, på ett sätt som jag aldrig tidigare sett, sade en icke namngiven medlem av oppositionspartiet Fine Gael till The Irish Independent.
Tidningen skriver att irländarna är ”fullständigt rasande över det sätt på vilket regeringen har ljugit”, och menar att räddningspaketet kan bli början till slutet för premiärminister Brian Cowens regering.
TT