söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska företag drabbas indirekt av sanktionerna

Publicerad: 21 augusti 2014, 11:04

Även om Ryssland inte är en viktig marknad för svenska lantbruk och livsmedelsföretag så blir de indirekta följderna av det ryska importstoppet stora. Det skriver LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson på DI Debatt.


När den ryske premiärministern tidigare i augusti införde importstopp för en mängd jordbruksvaror från EU som svar på västs sanktioner sades att Sverige inte skulle drabbas speciellt hårt. Detta för att exporten av svenska jordbruksprodukter och livsmedel till Ryssland är speciellt stor.

Men konsekvenserna blir ändå stora, menar LRF:s Helena Jonsson. För när mer än halva EU:s Rysslandsexport av jordbruks- och livsmedelsvaror faller bort måste varorna från stora exportländer som Finland, Holland och Danmark säljas någon annanstans.

”Det vi alla i branschen självklart hoppas på är att den ryska marknadens bortfall ska ersättas av efterfrågan på andra marknader utanför EU. Men på kort sikt är detta sannolikt ett önsketänkande. Det tar tid att arbeta upp nya försäljningskanaler och risken är uppenbar att vi får se fallande priser på den europeiska marknaden när tidigare Rysslandsexport söker nya konsumenter inom EU”, skriver Helena Jonsson.

Konsekvensen blir att finska, danska och holländska produkter tänkta till Ryssland kommer att pressa priserna i hela EU, också i Sverige. Och även om svenska konsumenter åtnjuter lägre priser riskerar svenska bönder, redan tyngda av bristande konkurrenskraft, att drabbas i lika stor utsträckning som kolleger i exporterande EU-länder, skriver Helena Jonsson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera