måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårare att få skuldsanering

Publicerad: 19 november 2010, 08:00

Tidigare har skulder som inte bedömts kunna betalas tillbaka på fem till tio år lett till att man kunnat beviljas skuldsanering. Efter en dom i Högsta Domstolen höjs denna praxis till 15 år.


AB

Anna Blomén


Kronofogdemyndigheten beklagar utvecklingen.

– Skuldsanering är till för att ge människor en andra chans att komma igen. Nu riskerar hela syftet med lagen att motverkas, säger juristen Cecilia Vännman, till DN.

Målet gäller en kvinna som beviljats skuldsanering i tingsrätten, men långivaren CSN överklagade. Hovrätten och högsta dimstolen har nu gått på långivarens linje vilket innebär att praxis ändras. Tidigare har kronofogden beviljat skuldsanering till personer som bedömts inte kunnat återbetala sina skulder på mellan fem och tio år. Nu flyttas den gränsen fram till femton år.

– Det blir fortfarande en bedömning från fall till fall, Men risken är att bara pensionärer eller de med mycket, mycket stora skulder utan återbetalningsförmåga beviljas skuldsanering, säger Cecilia Vänman.

Under några år har lättnader i praxis gjort att fler ansökande än tidigare fått skuldsanering. Nu kommer den trenden att vända. En ny lag om skuldsanering kommer snart att klubbas igenom, men många förslag till lättnader i reglerna som fanns i utredningen har också plockats bort.

– Den som jobbar på och försöker göra rätt för sig riskerar att inte få skuldsanering, säger Cecilia Vänman.

8 000 personer tros söka skuldsanering i år, en ökning med 30 procent jämfört med förra året.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera