måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svajig handel på Wall Street

Publicerad: 11 december 2008, 07:02

De amerikanska börserna svängde mellan vinst och förlust under onsdagens handel, men stängde till slut i positivt territorium. Oljejättar och energibolag gav stöd åt uppgången medan finansaktier tyngde. Oro om att kongressen inte kommer godkänna ett krispaket till bilindustrin fick General Motors att vända ned.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,8 procent högre, på 8.761,4. S&P 500 Index steg 1,2 procent till 899,2, och Nasdaq Composite Index avancerade 1,2 procent till 1.565,5. Omsättningen på NYSE uppgick till 1,3 miljarder aktier. På Nasdaq landade omsättningen på 2,0 miljarder aktier. Den tioåriga obligationsräntan noterades nära 3 punkter högre, på 2,67 procent.

Statistik från det amerikanska energidepartementet visade att lagren av råolja ökade med 0,4 miljoner fat under förra veckan. Väntat var en ökning med 1,3 miljoner fat, enligt Bloomberg News prognosenkät. Oljepriset steg med över 1 dollar till 43:15 dollar per fat på onsdagen vilket gynnade oljejättarna som agerade draglok i New York.

De indextunga oljebolagen noterade uppgångar, och mindre olje- och energibolagen följde med upp. Exxon steg 2,4 procent, Chevron var upp 3,8 procent och Murphy Oil avancerade 7,0 procent. Chesapeake Energy Corp rusade 23,2 procent och Peabody Energy Corp avancerade 19,1 procent.

Yahoo var en av de stora vinnarna med en uppgång på 9,9 procent. Enligt uppgifter inleder bolaget under onsdagen arbetet med att minska personalstyrkan för att möta en vikande annonsmarknad på internet.

General Motors backade 2,1 procent efter inledande uppgångar. Enligt Bloomberg News är det långt från klart att den amerikanska kongressen kommer godkänna ett krispaket till bilindustrin. Ford vände i sluthandeln till en uppgång på 0,6 procent.

– Marknaden har stigit baserat på att vi har en ny ledare med en plan som kongressen kommer gå med på. När det sedan uppstår konflikter sjunker marknaden. Det är det som händer med biltillverkarna nu, sade David Pearl vid Epoch Investment Partners i New York, till Bloomberg News.

Finanssektorn tyngde börshumöret med nedgångar för Citigroup, Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs och Morgan Stanley. American Express dök 7,4 procent med press från att analytiker vid Bank of America sänkt rekommendationen för aktien till sälj.

Electronic Arts, som tillverkar tv-spel, sjönk 12,1 procent efter tisdagens vinstvarning för helåret 2009. På makrofronten kom siffror från det amerikanska handelsdepartementet, som visade att grossistlagren minskade 1,1 procent i oktober, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att grossistlagren skulle minska med 0,2 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Ericsson slutade 43 öre lägre än vid stängning i Stockholm.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera