fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Supersiffran som talar emot en räntesänkning

Publicerad: 28 februari 2014, 09:29

Foto: Janerik Henriksson/TT

Analytikerna blev tagna på sängen av en urstark BNP-siffra för fjärde kvartalet. Något som markant minskar sannolikheten för att Riksbanken ska sänka reporäntan vid kommande möte.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Sveriges BNP steg 3,1 procent under fjärde kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal 2012. Jämfört med föregående kvartal steg BNP 1,7 procent.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntades BNP ha stigit med 1,3 procent jämfört med motsvarande kvartal 2012 och stigit med 0,7 procent jämfört med föregående kvartal.

Stoppar räntesänkning

Den starka BNP-statistiken för det fjärde kvartalet minskar ”markant” sannolikheten för att Riksbanken ska sänka reporäntan vid kommande räntemöte i april.

Det säger Andreas Wallström, ekonom vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det är en smått fantastiskt siffra, inte minst eftersom också tidigare kvartal 2013 reviderades upp. Hela bilden av tillväxten 2013 har nu skiftat och tillväxtprognoserna för 2014 kommer att få justeras upp”, säger han.

”Det minskar så klart markant sannolikheten för en sänkning i april. Det är dock fortfarande för tidigt att utesluta en sänkning eftersom inflationen är mycket i fokus nu och vi hinner få en inflationssiffra till innan april. Den blir avgörande enligt mig”, säger Andreas Wallström.

Urstarka siffror

Han säger vidare att BNP-utfallet för det fjärde kvartalet var ”genuint starkt”:

”Privatkonsumtionen fortsatte öka i god takt, exporten vände faktiskt upp och lageruppbyggnaden var som väntat ganska hög, men vi ser inte det som problem utan snarare som en indikator på att aktiviteten i ekonomin är ganska hög”, säger han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera