torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studier hjälper Issabella att spara

Publicerad: 19 februari 2013, 13:47

Foto: Privat

Hon har skaffat sig full energikoll på sitt nyrenoverade hus och ska snart ta sig an ett nytt projekt. Möt månadens E Prize-vinnare: energistudenten Issabella Bernarhjelm.


LB

Lars Bärtås


Hon har sparat 730 kilowattimmar om året på byta husets belysning och 240 kilowattimmar på att justera varmvattenberedaren. De energisnåla vitvarorna ger en årlig besparing på 1300 kilowattimmar och de snålspolande kranarna minskar vattenförbrukningen från 150 till 64 kubikmeter.

Issabella Bernarhjelm har exakt koll på vad varje energiåtgärd sparar. Sammantaget har alla åtgärder i hennes hus bidragit till att minska energiförbrukningen med 45 procent, konstaterar hon.

– Jag arbetar mycket med energiberäkningar i skolan och det har hjälpt mig att få koll på mitt hus.

Issabella går en tvåårig utbildning i energiteknik på Yrkeshögskolan i Arvika. Studierna har kommit väl till pass under renoveringsarbetet som hon och hennes man Raimo genomfört.

– Huset är ursprungligen från 1700-talet, men ombyggt på 1950-talet. När vi flyttade in för några år sedan insåg vi att det var mycket som behövde åtgärdas.

Deras trähus i Koppom har idag ett nytt och betydligt säkrare elsystem. Ytterväggar och golv har tilläggsisolerats, dörrarna har tätats och de dragiga fönstrena har bytts ut mot nya energifönster med ett mycket lågt U-värde på 0,9.

– Att byta fönster lönar sig visserligen inte på kort sikt, men vi tyckte att det var en bra investering som höjer husets värde.
Det finns flera lokala hantverkare i bygden som familjen tagit hjälp av, vilket förenklat renoveringsprojektet. Men när det gäller energilösningarna har Issabella varit drivande. Hon har sett till att engagera sina lärare och haft mycket hjälp av den kommunala energi- och klimatrådgivaren i Karlstad.

– När vi började renovera hade jag inte jag inte påbörjat utbildningen, men idag vet jag mycket mer och lär mig vartefter.

De förra husägarna hade haft en årlig energiförbrukning på närmare 30 000 kilowattimmar. En förklaring till den höga förbrukningen var att huset var dåligt isolerat och att det i stort sett bara värmdes med el.

– Vi valde att koppla bort elpatronen och istället installera en luft/luftvärmepump som är mycket effektivare. När det är som kallast eldar vi i en gjutjärnskamin i vardagsrummet. Det är ett billigt värmekomplement eftersom vi har tillgång till egen skog, säger Issabella.

Husrenoveringen har kostat cirka 300 000 kronor. Samtidigt har huset stigit rejält i värde.

– Enligt en värderingsman kan vi få ut ungefär tre gånger så mycket som vi köpte det för.

Familjen planerar att sälja huset inom några år och flytta till en närliggande gammal släktgård. Gården ska renoveras och Issabella har så smått börjat titta på vilka energilösningar som är lämpliga.

– Vi kommer troligtvis sätta in ett vattenburet värmesystem där vi kombinerar ved och solenergi. Möjligen ska vi också installera solceller för att få el.

– Men vi väntar med beslutet tills jag gått färdigt min utbildning, då är jag certifierad energitekniker och kan säkert räkna ut vad som är mest lönsamt och miljövänligt, säger Issabella.

Fakta/Villa Bernarhjelm
Läge: Koppom i Värmland.
Hushåll: Två vuxna och två barn.
Boendeyta: 115 kvm på 1,5 plan.
Uppvärmning: Luft/luftvärmepump och vedkamin.
Energiåtgärder: Nytt elsystem, nya energifönster, tilläggsisolerade golv och ytterväggar, tätade dörrar, energisnål ledbelysning, snålspolande kranar och wc.
Total energiförbrukning: Ca 16 000 kWh/år, inkl uppvärmning och hushållsel.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera