måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studenterna har fått bättre ekonomi

Publicerad: 16 mars 2012, 07:39

Studenterna tycks har fått bättre ekonomi de två senaste åren. Andelen som säger att bidraget och lånet täcker alla utgifter har ökat från 26 till 34 procent, enligt en stor enkät CSN presenterar i dag.


TT


Studenterna tycks ha fått bättre ekonomi de två senaste åren. Andelen som säger att bidraget och lånet täcker alla utgifter har ökat från 26 till 34 procent, enligt en stor enkät CSN presenterar i dag.

Andelen som som klarar en oförutsedd utgift på 1 000 kronor har också ökat, enligt CSN-enkäten.

Trots förbättringen är det alltså fortfarande en majoritet som har svårt att få pengarna att räcka. En fjärdedel av de behöver jobba extra för att ha råd med studierna.

CSN:s enkät, som besvarades av 4 000 vuxna studerande vid främst högskola och yrkeshögskola, visar att nära hälften jobbar vid sidan av studierna. Då ska man veta att en del av de tillfrågade inte har studiemedel alls utan klarar sig tack vare sparade medel, föräldrar eller make/maka.

Trots att fribeloppsgränsen höjts, så att man kan tjäna mer innan studiemedlet reduceras, har andelen extraknäckande studenter med studiemedel inte höjts. En stor majoritet bedömer att studierna inte sinkas av extrajobbet.

De flesta studerande bor i en hyresrätt, men så hög andel som 44 procent säger att de inte har någon utgift för boendet – en hel del är så unga att de fortfarande bor hemma hos föräldrarna.

Sammantaget är drygt sex av tio nöjda med sin ekonomiska situation, vilket är en ökning med nio procentenheter sedan 2009. De flesta har också kryssat i att de mår bra eller mycket bra.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera