fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strategier vid börsfall

Publicerad: 5 augusti 2011, 09:25

Fredagens aktiechatt med Privata Affärers Marcus Hernhag präglades av den svarta börsveckan som varit. Många undrade om det är läge att sälja, köpa eller behålla sina innehav.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

JP

Joakim Petersson


Här är chatten i sin helhet:

moderator : Godmorgon alla läsare! Då är Marcus på plats och vi kör igång chatten.

Erik: Hej! Är vi på väg in i lågkonjunktur nu? eller är det en tillfällig nedgång? Ska man sälja aktier nu eller avvakta rekyl? Vilka atier är köpvärda?
Marcus: Hej! Utifrån den svaga tillväxten i USA under första halvåret är redan lågkonjunkturen här. Rent tekniskt är den långa börstrenden ned. Det borde (men behöver inte) bli en kraftig kursrekyl uppåt inom kort, då det är omotiverat att Stockholmsbörsen fallit 20 procent i år när de amerikanska börserna bara är ned en tiondel så mycket. Det känns om en överreaktion på kort sikt.

Johan: Hej, Vad ska man som småsparare i detta läget? Jag har några 100k placerat i Industrivärden och Investor. Är inte i akut behov av pengarna men just nu får jag mer eller mindre panik. Sälja eller behålla? Folk omkring mig (relativt okunniga) säger behåll eftersom det är ”stabila bolag”. Vad säger du?
Marcus: Hej! Det enklaste är att inte försöka tajma kursrörelser utan behålla. Ibland kraschar börsen, ibland rusar den uppåt – det ingår, så att säga.

Erik: Vad kommer generalindex att ligga på i slutet av detta år 2011?
Marcus: På minus, men det är ingen idé att gissa exakt hur mycket.

Kjell Larson: Hej! har 100 tusen till barnbarn och tänker kanske köpa HM och Black Earth Farming. Är det vettigt och behålla dem i 10-12 år? Förmodligen svår fråga, men gör ett försök – Tack på förhand.
Marcus: Hej! Att köpa i år och nästa år i takt med att börsen faller och sedan behålla låter som en bra idé. I alla fall så länge du väljer rätt bolag.

Ann: Jag köpte aktier i början av året, då kurserna inte alls var nere i botten såsom nu. Jag har Volvo B, Electrolux B, HM, Atlas Copco B och Sandvik. Jag behöver inte pengarna på cirka 3 år. Ligger back en hel del. Rekommenderar du sälj på dem?
Marcus: Nej, det är lite för sent på kort sikt. Avvakta åtminstone en upprekyl, men behöver du inte pengarna är nog i behåll strategi bäst. Du får ju en direktavkastning som matchar många räntekonton under tiden som aktierna är ned. I nästa högkonjunktur lär aktierna ha återhämtat sig.

Magnus: Tror du att det är läge att gå in relativt tungt i AstraZeneca nu om man vill äga dem på lång sikt? Och vad tror du om Axfood? Bör man vänta, eller är det läge?
Marcus: Båda aktierna är bra att övervintra i. Men Astra kommer inte att bli någon kursraket precis, och troligen inte Axfood heller. Men de ger relativt liten risk på nedsidan och god direktavkastning.

Ingemar: Hej Marcus, En fråga som ej rör aktier (som ju befinner sig i fritt fall) men kopplingen till valutor är väl i symbios med aktiemarknaden – eller? Varför försvagas SEK mot USD och Euro när Sverige är näst intill problemfritt jämfört med USA och Europa som ju är på ruinens brant? Det måste finnas en rimlig förklaring utöver det faktum att Sverige är exportberoende. År försvagningen av SEK tillfällig?

Marcus : Hej! Med tanke på att Stockholmsbörsen rasat så oerhört mycket mer än börserna i USA i år är det inte konstigt om kronan försvagas lite. Stora placerare verkar nämligen sälja svenska aktier och sedan flytta kapitalet till tillgångar i annan valuta. Det är omotiverat att vår börs ska falla så mycket mer än de amerikanska, så när det vänder lär det bli någon form av positiv effekt för kronkursen.

AS: Bästa köp idag på kort sikt?
Marcus: Xact Bear om du tror på fortsatt nedgång. Det som fallit mest om du tror på upprekyl. Mer konkreta kortsiktiga råd än så kan jag tyvärr inte ge.

Mattias: Hej. Värderingen på Volvo ser just nu väldigt intressant ut. Är det din uppfattning också?
Marcus: Hej! Ja, i alla fall utifrån hur bra det går för bolaget i år. Frågan är bara hur stor efterfrågan och vinsten blir nästa år.

Erik: Det börjar bli ett rätt trevligt prisläge nu… Är det läge att köra all in tror du? Alla skyr aktier nu, det brukar bara en bra tidpunkt för att köpa (citat Aktiestinsen).
Marcus: All in kan jag inte rekommendera, eftersom risken att nedgången fortsätter under hösten är rätt stor.

karin: Jag har aktier och hade tänkt behålla dem i minst 10 år. Kan jag strunta i allt ståhej och hoppas på en ljusare framtid? Mitt innehav består av Ericsson, Probi, HM, Kinnevik, Seb, Nordnet, Balder, Ratos.
Marcus: Med så lång sparhorisont kan du strunta i ståhejet. I nästa högkonjunktur om några år står aktierna säkert högt igen.

Ida: Hej Marcus! Om man har en rätt så långsiktig sparplan (5 år eller så) och tänkte passa på att fylla på när kursen är låg nu, vilka av dessa rekommenderar du att man fyller på innehavet med: H&M, Handelsbanken eller Husqvarna B? Tack
Marcus: Hej! H&M och Handelsbanken.

Andreas: Jag har en portfölj på ursprungligen 400 Tkr som nu decimerats till 330 Tkr, har 70Tkr i tillgängliga medel, jag väger mellan att satsa hela det tillgängliga beloppet på bear x3 om USA börsen öppnar nedåt för att sedan göra så på dagsbasis tills allt är stabilt, som ett sätt att dämpa fallet. När det bottnar säljer jag bear och tankar mer i de aktier som jag redan tappat värde på, låter det som en vettig strategi eller ska jag låta det falla och sen handla och skippa bear-steget, vad är din åsikt?
Marcus: Om du har tid att bevaka och ta hand om din bear-position är det en helt okej ”försäkring” mot fortsatta kursfall. Att ha ett sånt innehav som går tvärtemot alla andra sänker risken, men också potentialen vid uppgång.

Ann: Funderar på att köpa en fastighetsaktie som jag ska behålla på lång sikt. Vilka kan du rekommendera? De får gärna ge hög direktavkastning.
Marcus: Fast Partner är den fastighetsaktie som Privata Affärer har köpråd på just nu.

Andreas: Teoretiskt sett… Hur lågt kan marknadens värdering av företag sjunka egentligen? Finns det någon botten? Jag menar oavsett hur aktiekursen går så är ju företagen faktiskt värda någonting.
Marcus: Botten ligger rent teoretiskt någonstans vid konkursvärdering, alltså ganska nära eller precis på noll. Men så illa lär det inte bli av lite konjunkturoro.

Viktoria 42: Hej Marcus. Tråkigt läge på börsen. Har en fråga. Omedelbart vid börsens öppnande ser man att en uppgång men oftast en nedgång redan skett och som man som man som privat småsparare inte har möjlighet att deltaga i. Hur kommer sig detta? Är det inlagda stopploss som löses ut? De gånger jag själv lagt in begäran om stoploss så har denna begäran ibland ramlat förbi utan åtgärd och i andra fall utlösts utan min egentliga önskan då snabb återhämtning ofta inträffar kort därefter. Upplever därför att man som privat småsparare inte skall lägga automatisk stoploss alls eller vad anser du.

Marcus : Hej! Om börsen öppnar ned och aktien redan då ligger under stop loss-nivån och den (lägsta)kurs du skulle sälja till går ordern inte igenom. Det är därför som stop loss inte är så bra som det skulle kunna vara. Automatisk stop loss fungerar därför bäst när det är någorlunda stabila kursrörelser, när det är stora kast är den sämre.

Maja : Tror du att nedgången blir långvarig?

Marcus : Börsen ser ut att ha vänt ned långsiktigt. Men hur lång nedgången blir är omöjligt att säga.

Ronnie : Börsen ner som en sten i vattnet, småsparare paniksäljer, vad är chanserna att vi har sett botten av denna kris nu?

Marcus : En kortsiktig botten ligger nog nära i tid, men den långsiktiga lär nog dröja.

Mats Tegelstade : Hej Marcus! Vad är det som sker, enkelt förklarat?
Marcus: Hej! Börsen går ned. Det är vad som sker. 🙂 Och det beror på konjunkturoro och risk för fallande vinster under nästa år. Dessutom är det stora placerare som säljer allt vad risk innebär, och då rasar Stockholmsbörsen mer än de flesta andra börser.

Max : Äger en massa aktier i Hexagon Ericsson och PA Resources hur skulle du gjort i detta fall, sitter dessutom med nästan 120k i fickan Funderar på att köpa på mig av någon aktie!
Marcus: PA Resources kan jag inte rekommendera långsiktigt så länge de har problem med produktionen… Hexagon går däremot bra just nu och sett på 5-10 års sikt är läget mycket lovande. Ericsson ligger någonstans däremellan framtidsmässigt.

Johan : Hej Mackan! Vad menar Aktiestinsen med att inflationen ”skyddar” vid aktier? Har du sålt av din portfölj i dessa orostider? / Johan
Marcus: Hej! Aktier är inflationsskyddade på så vis att finns inflationen lika mycket i kostnads- som i intäktsled så stiger bolagsvinsterna med inflationen. Jag har sålt en del aktiefonder tidigare i år, och även lite aktier, men inte så mycket som jag önskar att jag gjort

Lena Vännman : Hej! Jag undrar om Svenska Bostadsfonden (ej börsnoterad) är en bra investering? Ser att de senaste åren har nyemissionerna inte gett utdelning.
Marcus: Hej! Den är helt okej för den som vill investera i fastigheter. Men fastighetsaktierna på börsen kan också vara bra.

Steve: Hej ja är ny när det gäller att handla med aktier, jag fördelade 70 000 kr på dessa bolag: MQ, Enjoy, Mineral invest, Shelton b, Epicept, Taurus Energy. Vad tror du om dessa finns det någon framtid i några av dom? Jag skulle vilja höra din åsikt. Tack på förhand Mvh nybörjaren
Marcus: Hej! Det där är många små bolag och små aktier. Det låter som en stor risk att ta bara ha sådana innehav.

Henrik: Hej! kan det här vara starten till en ny lågkonjunktur där börsvärdet halveras innan det vänder?
Marcus: Hej! Ja.

Patrick : Sålde av allt för två veckor sedan utom new wave som jag tänkte behålla till rapporten men nu verkar det se ännu bistrare ut, ska man sitta still i båten eller sälja? /Patrick
Marcus: Just nu faller det mesta oavsett rapporter. Men har du redan sålt allt annat kan du allt kosta på dig att behålla New Wave. Kommer det bra info samtidigt som börsen rekylerar upp kan det bli kul.

Jimmie: Vad tror du om PA Resources? Ner 60 % lite drygt i år varav 16 % idag bara. Kliar i köpfingret nu. Borde väl finnas en fin uppsida framöver? Tack för en lysande chatt!
Marcus: Nej, inte så länge som de missar i produktionen. De kan förstås rekylera upp som alla andra papper, men det finns bättre saker att satsa på.

Marcus: Är företag som Nordic Mines, Endomines, Dannemora minerals, Northland Resourses något att satsa på nu om man vill vara hyfsat långsiktig. Någon speciell du rekommenderar?
Marcus: Eftersom konjunkturen ser ut att vika nedåt skulle jag vara försiktig med att gå tungt in i gruvbolag. Men Nordic Mines och guldbolag kan möjligen stå emot eftersom guldet brukar gynnar av orostider.

Susanne: Jag har två år kvar till pensionen och har ett privat pensionssparande i Nordiska och Svenska Småbolagsfonder. Bör jag flytta över pengarna till en annan o säkrare fond nu? Vad är det i så fall? Eller kan t.ex. råvarufonder vara ett alternativ? Såg att de inte drabbats av nedgången. Eller ska man sitta still i båten?
Marcus: Det kan vara klokt att se över riskerna. Men bara för att du går i pension om två år behöver du inte alla pengarna just det året. Det går ju att sälja fonder när du är 68 år eller 73 eller 78 år också och spendera pengarna då. Råvarufonder brukar inte vara helt riskfria heller. Lika bra att du sitter still eller nästan still i båten alltså.

Per: Skall man kliva ur aktiefonder i sitt pensionspar nu och istället gå in i räntefond. Jag har 20 år till pension.
Marcus: Det är svårt att tajma rätt när/om man kastar sig in och ut ur aktiemarknaden. Men att sänka risken och öka andelen räntefonder successivt inför en skakig höst och osäkert 2012 är nog bra.

Margareta: Vad orsakar att börsen ofta ramlat ner redan före börsens öppnande. Vilka faktorer har påverkat detta och hur går det till?
Marcus: USA:s börser föll efter Stockholmsbörsens stängning igår. Sedan fortsatte fallet i Asien inatt. Därav öppningen här i Sverige.

Staffan: Hej. Hur påverkas Avanza och Nordnet mfl. av en sådan här situation? Har för mig att Avanza gjorde stora courtagevinster i samband med förra krisen då folk köpte och sålde som aldrig förr?
Marcus: Hej! Det kan bli fler affärer kortsiktigt, men deras kunder blir fattigare när börsen faller så i längden förlorar de intäkter.

Fredrik: Hej! Är H&M prisvärd nu? Om man ser på 5 år sikt? hälsningar fredrik i solvärmen
Marcus: Hej! Ja, det tror jag.

Kalle: Är det inte i börsnedgångar man ska köpa eller behålla? När som helst kan det ju vända?
Marcus: Det viktigaste är att man inte säljer på botten.

Tomas: Hej Jag lyssnade på en intervju med Probis vd efter senaste delårsrapporten. Han verkar oerhört nöjd med resultat och framtidsutsikter och sade att Probi är betydligt stakare nu än för ett år sedan. Kan du förklara varför kursen då är mer än 30% lägre idag. Jag har köpt på mig många aktier och ligger på ett snitt på ca 52 kr. Sälja eller behålla?
Marcus: Hej! Probi-aktien var väldigt dyr för något år sedan. Nu är det betydligt billigare och intressantare att investera i. Behåll.

moderator: Klockan har slagit elva och chatten är slut för i dag. Det har varit stort tryck på frågespalten, inte helt oväntat med tanke på dramatiken på börsen. Tack alla som deltagit och trevlig helg!

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera