tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Straffskärpning för bluffakturor

Publicerad: 20 juni 2012, 07:54

Regeringen vill skärpa straffen för bluffakturor och förmå företagarna att ta strid om falska fakturor, skriver justitieminister Beatrice Ask och näringsminister Annie Lööf i en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

Bluffakturor

TT


En utredning tillsätts med uppgift att se över bland annat bedrägeribrottet.

”Utvecklingen kring bluffakturor är oroande varför det finns anledning att pröva om lagstiftningen kan förändras för att öka lagföringen”, skriver de.

Kammaråklagare Tord Josefson, som har överklagat en uppmärksammad dom om bluffakturor i Helsingborg, ska på onsdagen diskutera fakturabedrägerier med justitieminister Beatrice Ask (M). Han tror inte att skärpt lagstiftning är lösningen på problemet.

– Problemet är att kompetensen för att göra kvalificerade utredningar saknas hos den lokala polisen ute i landet. En fungerande organisation för samarbete med olika myndigheter finns inte, vilket är anmärkningsvärt, säger Josefson till TT.

– Vi hade till exempel behövt samarbeta med ekobrottsmyndigheten för att nå rättslig framgång i den här typen av utredningar. I dag gör vi inte det. Vi hade också behövt arbeta ihop med Skattemyndigheten, Kronofogden och finanspolisen.

Tord Josefson är tveksam till om det är längre straff som behövs. Han vill påminna om att maxstraffet för grov ekonomisk brottslighet är fem_sex år, men att detta sällan döms ut av domstolarna.

– Att så långa straff kommer i fråga är mycket ovanligt. Det sker egentligen bara när verksamheten har bedömts som synnerligen samhällsfarlig.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera