torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stort intresse för svenska storbolag

Publicerad: 17 december 2010, 19:15

-Hur gör jag med mina Ericsson, H&M eller Astra Zeneca? Marcus Hernhag svarade på många frågor om klassiska svenska portföljankare i årets sista aktiechatt.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

AB

Anna Blomén


Moderator: Hej och välkomna till dagens chatt!

Kristoffer: Tror du att det kommer ett till bud på Q-Med? Jag funderar på att gå in med en större summa på den här nivån och hoppas på en snabb och riskfri vinst.

Marcus: Nej, det tror jag inte. Grundaren Ågerup vill inte sälja till vemsomhelst, utan till rätt typ av ägare. Och han har nog redan letat tillräckligt där. Skulle ett riskkapitalbolag komma med ett högre bud skulle Ågerup troligen säga nej.

Jan: Hej! Äger lite Fortum. Såg häromdagen något som jag tror kallades utländsk avkastningsskatt. Är det aktuellt för mitt innehav? Är det något jag bör göra i samband med utdelning med tanke på att den kommer från utländskt företag?
Marcus: Hej! Även om du har aktien i en kapitalförsäkring får du betala källskatt (jag tror det är 15%) på utdelningen. Äger du aktien i en vanlig aktiedepå blir det 30 % i skatt på utdelningen som vanligt, eftersom den utländska källskatten då kan räknas av mot den svenska kapitalskatten, vilket ska ske automatiskt.

Kerstin: Hej! Vad tror du om Clas Ohlsson? De har inte rosat marknaden i år. God Jul!
Marcus: Hej! Clas har haft ett arbetsamt år, men ”han” klarar sig bra. Ingen livskris precis, så form och framgång kommer nog så småningom igen. God jul själv!
Roger Persson: Hej Marcus! Kan du förklara detta med att t.ex. skänka bort aktier som gått dåligt till frun. Hör att en del talar om att detta kan vara fördelaktigt då man slipper gåvoskatter?

Marcus: Hej! Gåvoskatten avskaffade sossarna och vänstern för ett antal år sedan. Så om din fru har reavinster från aktier eller aktiefonder hon ska skatta för är det en fördel om du skänker dina förlustaktier till henne. Ingångsvärdet och därmed förlusten hänger ju med i gåvan, så hon kan sedan sälja aktierna och kvitta förlusten mot hennes vinster. Då får hon lägre skatt, men du förlorar dina aktier och det potentiella förlustavdraget. Men frun kan kanske ge dig en kram som tröst… 🙂

ROLF: Har Labrusca sedan maj i år det har gått minussidan dess, ska jag sälja eller avvakta. Detta val verkar vara dålig investering. MVh Rolf
Marcus: Risken är väldigt låg i förhållande till vanliga aktiefonder, och en investering i den här fonden bör vara på längre sikt än ett halvår. Men det är en dyr fond och börjar den inte gå upp inom ett år kanske du bör sälja.

Jan Hultberg: Tack för en utmärkt site. Jag har en del aktier VKG(Värme-Kylgrossisten) listade på First North listan, jag har fått erbjudande om att sälja innehavet till. Mannerheim Invest för 0,19 sek per aktie Är detta ett bra erbjudande? Mvh Jan Hultberg
Marcus: Jag har för mig att VKG har svag historik, men jag känner inte riktigt till förutsättningarna för bolaget så om budet är högt eller lågt vet jag inte.

Ingvar: varför är det så dyrt att sälja Monsantoaktier nästan 3000 för 40 st
Marcus: Aktier noterade på utländsk börs är dyrare att handla. Men 3000 bagis för 40 aktier låter rekorddyrt, kolla med nätmäklarna och se om du kan hitta ett billigare alternativ.

Bengt: Hej Marcus. Vad händer med Astra Zeneca, som rasar i dag igen?
Marcus: Hej! Det är det nya blodproppshämmande läkemedlet Brilinta som drabbats av en försening. Inte bra, men det ordnar sig nog på sikt.

Christer: Hej där, Ska man välja investeringskonto när det kommer eller vanlig depå? Vad är bäst på sikt för långsiktigt sparande?
Marcus: Hej! Alla med utländska aktier som Fortum och Statoil bör satsa på investeringskontot (istället för kapitalförsäkring), för då slipper man källskatten på utdelning är det tänkt. Aktiva placerare och de med många högutdelare bör satsa på investeringskontot.

Jimmy: Tror du Carnegie kommer tillbaka på ”fin börsen” så småningom? Har kvar ett gäng papper som jag inte blir av med så det vore intressant att få en expertbedömning om chanserna. Ha en trevlig jul !!!
Marcus: Det tomma bolaget Carnegie som driver rättsprocesser kommer aldrig tillbaka till börsen. Däremot det Carnegie som bl.a. Bure är delägare i kanske dyker upp om några år. Ha en trevlig jul själv!

Ulla: Hej, hur gör jag med mina Ericssonaktier som jag köpte när dem var som dyraste 233 kr/57 kr? Har ej vinstaktier. Väntar jag eller säljer dem, har 1000 st. Eller har du ett annat förslag? Vattig pensionär. Tack för svaren.
Marcus: Hej! Utifrån den konkurrenssituation som Ericsson är aktien inte förstaval på börsen. Sälj om du behöver pengarna.

Maja H: Hej Marcus, i senaste numret av placeringsguiden finns på sid 7 en tabell som har rubriken ”aktierna stiger mer än prognoserna”. Hur ska jag tolka siffrorna, speciellt de som rör Lundin Petroleum ?
Marcus: Hej! Siffrorna betyder att Lundin Petroleums aktie gått upp med 65%, medan analytikernas vinstprognoser för 2011 har sänkts med 16 %. Aktien har därmed blivit 81% dyrare jämfört med vinsten. Jämför med Swedbank i toppen av tabellen som trots kursuppgången blivit billigare.

John: Hej! Köpte Labs 2 20000st för länge sen, och försökt att sälja dem nu. Men det verkar att det är svårt att bli en affärs, Undrar om det finns någon annan sätt att bli av med dem för att kvitta dessa mot vinst.
Marcus: Hej! Ja, du kan sälja till någon närstående om det inte finns någon annan som vill ha dem.

Georg: Nej! Mina säkra papper i Astra rasar idag (-5%), vad gör jag? Trodde jag satt med en låg risk men det känns lite skakigt.
Marcus: Risken bör vara ganska låg sett på ett halvårs sikt, men kommer det sådana här dåliga nyheter skakar det till i aktien.

Maria: Hej Marcus! Vad tror du om Eniro? God Jul!
Marcus: Hej! Eniro är ett bolag som periodvis blir vanskött. Inget att satsa långsiktigt på. God jul själv!

Rune: Hej Marcus ! HM har gjort många lyckliga men nu är den lite skakig. Hur ser du på detta samtycker du till den negativa skaran eller är det en tillfällig svacka som råder ?
Marcus: Hej! Jag är optimist när det gäller H&M. Går aktien lite mindre bra kan man alltid trösta sig med 4 procents direktavkastning.

Lisa: Hej Marcus, jag har en enkel strategi som har fungerat väl för mig. Att köpa aktien med RSI 30 och sälja den på RSI 70. Tänkte fråga dig om det har varit nybörjar tur eller något jag kan ha som system kortsiktigt. Tack för svar.
Marcus: Hej! Trenden på börsen är upp och de flesta aktier stiger. Det gör det lättare med trading och TA. Titta gärna på fler parametrar än RSI, eftersom en stark trend kan göra att RSI ofta ligger kvar vid 30 respektive 70 beroende på om trenden är ned eller upp.

Karin: Hur mycket är den så kallade investeringsklockan nu? Är det läge att köpa HM nu?
Marcus: Investeringsklockan har nog fortsatt en bit kvar till råvarupriser som toppar, men kanske är timman slagen för den riktigt snabba tillväxten.

Anna: Jag sålde ericb föra vecka för att kvitta vinst .100 tusen förlust . Ska jag köpa tillbaka dem eller någon annat?
Marcus: Köp något annat.

Karin: Direktavkastning, vad är det?
Marcus: Utdelningen delat på aktiekursen.

Andreas: Hej Marcus! Vad tror du om bolaget inom vind/solenergi som Vestas, REC etc. Stundar hårda tider med besparingar i Europa och USA. Eller är det inprisat i kursen och en bra tid att gå in? Mvh Andreas
Marcus: Hej! Det där är inga aktier jag kan rekommendera någon att satsa på än. På sikt lär förnyelsebart behövas, men branschen är svår och bolagen har sina problem.

Kat: Hej! Jag äger nu aktier i Atlas Copco, Volvo och H&M, tycker du att jag ska byta ut någon av dessa mot SSAB eller BE Group? Vad tycker du om banksektorn? Mvh Kat
Marcus: Hej! Nej, det tycker jag inte. Banksektorn är ett skapligt bra bett på återhämtning i ekonomin.

Kat: Hej! Jag äger nu aktier i Atlas Copco, Volvo och H&M, tycker du att jag ska byta ut någon av dessa mot SSAB eller BE Group? Vad tycker du om banksektorn? Mvh Kat
Marcus: Hej! Nej, det tycker jag inte. Banksektorn är ett skapligt bra bett på återhämtning i ekonomin.

Sven Persson: Hallo:-) En del bedömare tror att vi har två magra år framför oss delar du den uppfattningen. Hur tycker och tror du det är bäst att agera för att få en så optimal portfölj som möjligt? Många talar om BRIC länderna kör du oxå på det? Är PIGS problematiken överdriven? God Jul Svenne
Marcus: Hej! Det är omöjligt att veta hur börsen kommer att gå, men så länge den långa trenden ser ut att vara upp är jag optimist. BRIC tycker jag inte man ska stirra sig blind på, det finns många andra bra tillväxtmarknader. God jul!

Martin: Hej! Vilket detaljhandelsföretag skulle du satsa på förutom HM?
Marcus: Hej! Privata Affärer har köpråd även på MQ och Kappahl.

Malin: Hej Marcus! Jag har aktier och fonder för ca 1 milj i en kapitalförsäkring. Skulle du rekommendera att jag säljer och tar ut det över årsskiftet för att slippa skatten? Är det verkligen helt ”lagligt” att göra så? Eller kan skattmasen komma efteråt och begära skatt på det? Tack på förhand och God Jul !!!
Marcus: Hej! Ja, i nuläget är det lagligt även om det strider lite mot lagens intentioner. Men det kostar courtage att sälja aktier, vissa fonder kan ha köpavgift, etc. Kurserna kan ändras medan du har flyttat ut kapitalet, så det finns en kursrisk också. God jul!

TW: Hej Marcus. Vad tror du om Swedol på lite längre sikt? GOD JUL!
Marcus: Hej! Swedol gillar jag, men du kanske ska vänta på kursrekyl efter den häftiga uppgången. ”GOG” jul på dig själv! 🙂

Pelle: Hejsan! Vad tror du om att ha ABB, Cybercom, Kinnevik, Nordea och PA Resources i portföljen nästa år? Är det en bra riskspridning? Jag vill inte ha allt för stor risk.
Marcus: Hej! Det låter som en rätt bra portfölj med hyfsad riskspridning.

Mats: Hej Marcus, Om man tror på ökad lastbilsförsäljning, vilken ska man välja, Scania eller Volvo?
Marcus: Hej! Just nu säger jag Scania, det är den aktien vi har bland köpråden.

Niklas: Toppenchat, läste att du anar att börsen vänt ned till 2013 och att börstoppen blir redan någon gång 2012, undrar hur du resonerar kring detta när tidigare börsuppgångar har hållit i sig under längre perioder.
Marcus: Börsen vände upp efter krasch 1993 och 1998, 2003 och 2009. Ungefär vart femte år alltså. Efter två bra börsår tror jag inte vi har mer än max ett par goda år till.

Lundin: Jag har Lundin Mining köpte för 50kr ska jag sälja dem?
Marcus: Nä, det är ingen brådska. Risken är hög, och visst kan aktien falla, men råvarupriserna ligger i stigande trender vilket bådar gott för Lundin.

Mika h: Hej! Vad tror om episurf behålla eller sälja? häls Mika h
Marcus: Hej! Om du har en vinst efter det senaste rallyt är mitt råd att sälja.

Vincent: Hej Tack för en bra chatt. Har tänkt börja spara till min son som är två år ut över det vi redan har till honom. Vad är bästa sparformen. Aktiedepå, kapitalförsäkring, fonder, stadsobligationer? Något annat. Har tänkt sätta in ca 10 000 om året, och placeringshorisonten är minst 16 år. Vad rekommenderar du? God Jul
Marcus: Hej! Kapitalförsäkring är bra om du är aktiv och har aktier med hög utdelning, annars går det lika bra med vanlig aktiedepå. På så lång sikt bör du ha en hel del aktier och fonder.

Moderator: Tack för alla frågor! Nu är chatten slut för idag. Men Marcus återkommer som vanligt efter helgerna! Välkomna till nästa aktiechatt 2011!

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera