lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor ökning av företagsaffärer

Publicerad: 27 juni 2012, 07:20

Försäljningar av små och medelstora svenska företag har ökat med över 25 procent i år jämfört med samma period förra året. Färre generationsskiften och ett uppdämt behov efter finanskrisen är skälet.


NA

Nya Affärer


Det skriver Dagens Industri som har samlat in uppgifter från bland annat Länia företagsförmedling, svensk företagsförmedling och Swedbank som alla ser ett lyft när det gäller företagsförsäljningar i år.

”Fram till april hade vi en uppgång på hela 44 procent, men i juni har aktiviteten varit lite lägre så för helåret tror vi på en uppgång på runt 30 procent både mätt i antalet affärer och transaktionsvolym”, säger Curt Björk, styrelseordförande för Länia företagsförmedling.

Utbudet av relativt små men välskötta företag är ovanligt stort just nu som ett resultat av ett uppdämt behov efter finanskrisen. Kenneth Bengtssom, styrelseordförande för Svensk företagsförmedling, pekar även på att antalet generationsskiften blir färre.

”Många 70- och 80-talister är helt enkelt inte intresserade av att satsa så mycket tid och kraft på företaget som deras föräldrar har gjort. Då blir det istället en försäljning”, säger han till Dagens Industri.

En annan trend är att företagens ägs under kortare tid i dag, 13-14 år jämfört med i genomsnitt 25 år före 1990.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera