onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stödpaket dämpade oron

Publicerad: 10 maj 2010, 06:57

Oron på finansmarknaden dämpades på måndagen sedan EU och IMF beslutat om ett stödpaket på totalt 750 miljarder euro till länder med budgetproblem.

Ämnen i artikeln:

FinanskrisGrekland

AB

Anna Blomén


Europeiska centralbankens beslut om stödköp av obligationer bidrog också.

Börserna i Asien steg på måndagen efter förra veckans turbulens i de vågor av oro som svepte över marknaden förra veckan. Euron, hårt pressad av euroländernas kris, stärktes också mot andra valutor efter beskedet. Från nivåer på 1:27 dollar per euro i slutet av förra veckan låg euron på måndagsförmiddagen på 1:30 dollar per euro.

Beskedet efter EU:s krismöte att EU och Internationella valutafonden (IMF) går in med totalt 750 miljarder euro i ett stödpaket samtidigt som Europeiska centralbanken (ECB) öppnar för att göra stödköp av utsatta länders och företags obligationer på marknaden gav stöd.

EU står för 500 miljarder euro av paketet, som avsätts i en stabilitetsfond. Totalt motsvarar EU:s och IMF:s stödpengar 8 procent av eurozonens sammanlagda bruttonationalprodukt (BNP).

Ett stort orosmoln under förra veckan var att de statsfinansiella problem som föreligger, till följd av stora obalanser i budgetar och växande skuldberg i flera länder i eurozonen, ska spilla över på banker med exponering mot krisländerna.

Detta har främst gällt inhemska banker i länder som Grekland, Portugal och Spanien samt tyska och franska storbanker.

Svenska banker har överlag låg exponering mot de länder med störst behov av skuldsanering, enligt de besked bankerna själva gett.

Nordea summerar i ett pressmeddelande på måndagen sin exponering mot Grekland, Irland, Italien, Portugal och Spanien till 750 miljoner euro (motsvarande 7,2 miljarder kronor).

Exponeringen finns i vad Nordea kallar sin ”likviditetsreserv”, som totalt uppgår till 50 miljarder euro.

”Grekiska statsskuldspapper utgör mindre än 1 procent av likviditetsreserven. Löptiden på dessa papper är mindre än ett år”, skriver Nordea.

”Nordea har vidare en marginell exponering hänförlig till handelsfinansiering och andra bankprodukter”, fortsätter banken.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera