fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stigande oljepris

Publicerad: 21 december 2009, 08:28

Råoljepriset har stigit under måndagsmorgonen. Bidragande till uppgången var produktionsstörningar i Nigeria samt Irak. Även en försvagning av dollarn bidrog till uppgångarna.


JO

Jonas Ohlin


Oljeexporten från norra Irak har stoppats med anledning av sabotage mot en oljeledning som levererar till Turkiet. Enligt rapporterna har en sektion på 55 kilometer skadats.

I Nigeria har en rebellgrupp attackerat en oljeledning som tillhör Royal Dutch Shell och Chevron. Royal Dutch Shell vill nu sälja tio av sina oljeproducerande tillgångar onshore i Nigeria, efter flera år av attacker i landet. Det rapporterar The Wall Street Journal som hänvisar till insatta källor.

Oljefälten bedöms ha ett marknadsvärde på 4-5 miljarder dollar och representerar bevisade oljereserver på cirka 100 miljoner fat olja. Oljekartellen Opec är komfortabla med oljepriserna för närvarande och det förväntas inte ske några överraskningar vid Opecs möte under innevarande vecka. Det uppgav Opecs generalsekreterare på måndagen. Iraks oljeminister Hussein Al Sharistani sade också att Opec inte kommer att ändra produktionskvoterna vid mötet på tisdagen. Däremot kommer det att efterfrågas att medlemmarna följer de tilldelade kvoterna. Irak förväntas inte inkluderas av Opecs kvoter förrän år 2011, enligt oljeministern. Irak är därmed ytterligare ett land i raden som flaggat för oförändrade kvoter vid mötet.

En talesman för Libyen uppgav i helgen att kvoterna inte följs tillräckligt bra. Totals VD, Christophe de Margerie, sade idag att oljepriserna kommer att bryta igenom motstånd och klättra över 80 dollar per fat ”till och med på kort sikt”. När 80-dollarsnivån bryts är en tidsfråga och det är inte det maximala priset vi kommer att få, inte ens på kort sikt, uppgav han.

”Vi tror att energipriserna kommer att fortsätta stiga under de kommande åren”, tillade han. Japans råoljeimportvolym steg med 0,4 procent i årstakt under november månad. Bland basmetallerna har kurserna klättrat något under morgonhandeln, efter fredagens nedgångar. Fredagens lagerstatistik från LME visade på uppgångar för aluminium-, koppar-, och nickellagren. International Nickel Study Group rapporterade att nickelmarknaden visade ett mindre underskott under oktober månad.

Nyhetsbyrån SIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera