torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Statistikglädje i USA

Publicerad: 2 juli 2011, 08:20

Fredagen blev ännu en positiv dag på New Yorkbörserna. Inköpschefsindex för USA i juni kom under dagen in långt över analytikernas förväntningar.

Ämnen i artikeln:

Wall Street

ME

Magnus Eriksson


Vid stängning var Dow Jones upp 1,4 procent till noteringen 12.583. Det bredare S&P 500 ökade 1,4 procent till 1.340, medan Nasdaq Composite steg 1,5 procent till 2.816.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 840 miljoner aktier, medan den var 1,6 miljarder aktier på Nasdaq.

De amerikanska inköpschefernas index noterades till 55,3 i juni, upp från 53,5 månaden före.

Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 52,0, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

På Dow Jones storbolagslista låg samtliga aktier på plus.

”Den här statistiken var verkligen bra nyheter. Det här är bara en återhämtning efter den svåra perioden vi haft under de senaste sex veckorna. Folk börjar ta risk igen”, säger Michael Vogelzang, investeringschef vid Boston Advisors, till Bloomberg News.

Under kvällen publicerades månadssiffror över bilförsäljningen i USA.

General Motors amerikanska juniförsäljning steg med 10,2 procent, jämfört med samma period förra året. Analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade väntat sig en uppgång på 18 procent. General Motors spår att den totala bilförsäljningen under året kommer att ligga i den lägre delen av det förut spådda spannet på mellan 13 och 13,5 miljoner enheter.

General Motors aktie steg med 0,7 procent.

Även Fords juniförsäljning kom in under analytikernas prognoser. Försäljningen steg med 10 procent jämfört med samma period förra året, jämfört med analytikernas förväntningar som låg på en ökning med 12 procent. Fordaktien steg med 1,7 procent.

Eastman Kodak föll 14 procent efter att avgörandet i en patentstrid med Apple och Research in motion skjutits upp. Avgörandet väntas i slutet av augusti efter att juryn haft möjlighet att se över giltigheten av Eastman Kodaks patent.

Oshkosh, som är USA:s största tillverkare av armerade fordon, rusade 13,9 procent efter att miljardären Carl Icahn meddelat att han äger 9,5 procent av bolaget.

Husbyggaren KB Home klättrade 4,0 procent efter att ha meddelat att bolaget inte kommer att göra någon nyemission och att det kommer att ha mer än tillräckligt med likviditet vid slutet av räkenskapsåret.

Utbildningsbolaget Apollo Group steg med 6,4 procent efter att ha rapporterat ett bättre kvartalsresultat än vad analytikerna väntat sig.

TV-inspelningsbolaget Tivo gick upp med 5,2 procent efter att ha nått ett avgörande i en sjuårig patentstrid med Dish Network.

I övrigt på statistikfronten kom Michigan-index in på 71,5 i juni, jämfört med 74,3 föregående månad. Det var något under analytikernas förväntningar, som låg på 72,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Samtidigt sjönk byggnadsinvesteringarna i USA med 0,6 procent i maj, jämfört med månaden före. Här hade analytiker räknat med att bygginvesteringarna skulle ha stigit med 0,1 procent jämfört med månaden före.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 3 punkter till 3,19 procent.

Ericsson var 62 öre högre än vid Stockholmsbörsens stängning.

DIREKT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera