lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stärkt uppgång på Stockholmsbörsen

Publicerad: 14 juni 2010, 11:41

Stockholmsbörsen steg på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna, efter allmänt högre riskaptit.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

”De finanspolitiska åtstramningspaketen har vunnit viss trovärdighet trots allt och den globala makroutvecklingen är positiv, vilket många av de svenska bolagen kommer att kunna dra nytta av. Åtstramningspaketen i Europa kommer att dämpa tillväxten, men vi tror att det kommer att balanseras av en svagare euro”, säger Henrik Mitelman, chefstrateg på SEB Enskilda, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.00 var OMXS30 1,3 procent högre till noteringen 1.029,4. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder kronor.

Atlas Copco A steg 2,5 procent till 121:70 kronor, Volvo B ökade 2,0 procent till 89:95 kronor och ABB adderade 1,9 procent till 142:10 kronor.

Sandvik var 4,0 procent upp till 101:10 kronor och har därmed stigit med 13 procent på fyra handelsdagar.

”Sandvik ska ha uttryckt sig positivt på JP Morgans konferens i London i förra veckan och det har kommit positiva signaler från Seco Tools kring Tooling”, säger en tradingchef.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade i ett tal i Tokyo på måndagen att den amerikanska återhämtningen är på rätt väg och att världen nu är i en ”kraftfull återhämtning ledd av Asien”. Han räknar med att Asien kommer att fortsätta leda den globala återhämtningen och att krisen i Europa troligen inte kommer att få den globala återhämtningen att spåra ur.

Industriproduktionen i euroområdet steg med 0,8 procent i april, jämfört med månaden före, och steg 9,5 procent jämfört med samma månad föregående år. Förväntningarna pekade på en uppgång med 0,5 procent jämfört med månaden före och en ökning med 8,7 procent jämfört med motsvarande månad förra året, enligt Bloomberg News enkät.

”Vi tror att marknaden underskattar både fundamenta och EU:s räddningsinitiativ. När det gäller fundamenta, anser vi att en global återhämtning förblir intakt då industri- och exportindikatorer i euroområdet förbättras och, trots marknadens farhågor, ser vi liten risk för betalningsinställelser i Spanien”, skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

SSAB A steg 3,1 procent till 114:50 kronor. Samtidigt var Outokumpu och Rautaruukki 3,1 respektive 2,4 procent upp i Helsingfors. UBS har höjt sin syn på den europeiska stålsektorn till neutral från tidigare undervikt.

Lundin Petroleum handlades upp 2,4 procent till 37:65 kronor. Credit Suisse har höjt rekommendationen för Lundin Petroleum till outperform från tidigare neutral.

Elekta B sjönk 0,2 procent till 201:40 kronor. Morgan Stanley har sänkt rekommendationen för Elekta till jämvikt från tidigare övervikt. Riktkursen höjs till 208 kronor från tidigare 200 kronor.

Astrazeneca backade 0,3 procent till 352 kronor. Jefferies har sänkt riktkursen för Astrazeneca till 25:50 pund, motsvarande 293 kronor, från tidigare 26:50 pund. Rekommendationen är underperform.

Haldex steg 6,3 procent till 76:50 kronor, Wesc ökade 4,8 procent till 110 kronor och Travelpartner adderade 3,3 procent till 25 kronor efter köprekommendationer i det senaste numret av Börsveckan.

Lindab, som håller kapitalmarknadsdag under måndagen, var 1,2 procent upp till 80:40 kronor. Vd David Brodetsky säger till Nyhetsbyrån Direkt att Lindab ser en förbättrad trend månad för månad sedan mars, där en del av förbättringen kommer från att bolaget tar igen jobb från den kalla vintern och en del härstammar från den förbättrade bostadsmarknaden, framför allt i Sverige. Om juni månad är det dock för tidigt att uttala sig.

HQ ökade 27 procent till 63 kronor och Öresund klättrade 4,8 procent till 115:75 kronor. Öresund har fått Finansinspektionens tillstånd att förvärva 100 procent av såväl rösterna som aktierna i HQ Fonder Sverige.

DIREKT

Direkt publicerat:2010-06-14 08:43:41

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera